Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättepopplarna i Vivstavarvs allé faller för sågens specialsvärd

Flera av Vivstavarvs jättepopplar har en omkrets på över fem meter.
Nu faller de för storsågens specialsvärd och för den vane trädfällaren Stig Svedin är det ett jobb utöver det vanliga.
– Det är få förunnat att fälla en hel allé, säger han.

Annons

De gamla jättepopplarna är klassade som en säkerhetsrisk och efter klartecken från länsstyrelsen så var det dags att agera. Fyra man från kultur- och teknikavdelningen i Timrå kommun startade under tisdagsmorgonen arbetet med att fälla popplarna som under årtionden utgjort allén ner till Vivstavarv.

– Det är ett 20-tal träd som ska fällas och när det handlar om den här storleken så gäller det att vara försiktig, säger Thure Järlehag, arbetsledare på kultur- och teknikförvaltningen.

Håller i sågen gör en man med mycket erfarenhet av skogsarbete, Stig "Lappen" Svedin. På förvaltningen har man tvingats köpa in specialverktyg för att klara av att fälla jättepopplarna i allén.

– Vi har fått skaffa en såg och ett specialsvärd för att kunna utföra det här jobbet, säger han och visar det 1,30 meter långa specialsvärdet.

Eftersom man inte vet hur jätteträden ser ut invändigt så säkrar man upp fallvinkeln med grävmaskinens arm. Stig sågar ut ett fällskär i trädet och arbetar sig runt stammen med den lilla proffssågen innan han slår in en kil i sågsnittet. Sedan är det dags för specialsågen som snabbt arbetar sig igenom trädstammen. Med ett brak som får marken att skaka faller det en gång så ståtliga trädet.

– Det väger cirka tio ton så det gäller att vinkla rätt, säger Stig Svedin innan han börjar kvista trädet som har grenar lika stora som en normalbjörk.

Arbetet med att fälla allén beräknas ta tre till fyra dagar och då kommer även trafiken på vägsträckan stoppas i intervaller. Några lindar som växt upp i poppelallén blir kvar men annars förändras landskapsbilden i Vivstavarv helt. Kvar blir endast jättestubbarna och deras rotsystem. Hur man ska ta hand om dem är inte klart ännu.

– Stubbarna får vi fundera på vad vi ska göra med. Det är inget beslut taget om det ännu, säger Thure Järlehag

Nya träd planteras under sommaren men innan de fått poppelalléns pondus lär det dröja många decennier.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!