Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteprojektet på Grönborgs blir större – och dyrare

Skifus byggprojekt i Grönborgskvarteret skulle ha kostat 300 miljoner kronor.
Nu har det växt med 20 miljoner.
En anledning är att två våningar tillkommit på ett av husen för att klara en framtida expansion för Mittuniversitetet.

Annons

Läs också: Mittuniversitetet byggs ut.

Ett nytt kvarter håller på att växa fram vid Grönborgs där kommunens fastighetsbolag, Skifu, är mitt inne i att uppföra Campus Åkanten och Vision Grönborgs.

Totalt handlar det om 19 000 kvadratmeter som byggs om med en total budget på 300 miljoner.

Men nu har siffran höjts med 20 miljoner kronor. En stor del i denna höjning ligger att Campusdelen blivit 1700 kvadratmeter större och två våningar högre än vad det var sagt från början.

– När Mittuniversitetet bestämde sig för att etablera sig här hade de också ett krav på oss att kunna utöka med 20 procent. För att kunna klara av det så bygger vi därför två våningar till redan nu, säger Peter Clemin, vd, och tillägger:

– Vi hade kunnat vänta, men det hade inneburit mycket extra jobb i framtiden och kostnader för att flytta ett stort fläktrum.

Han nämner ytterligare en anledning till beslutet:

– Vi hade ett möte med kommunens fastighetsstrateg Hans-Åke Oxelhöjd som meddelade att vuxenutbildningen behöver mer plats. Så då kom vi överens om att det var en bra lösning att låta de ta hand om lokalerna tills att Mittuniversitet behöver dem. Det här tog vi ett styrelsebeslut på i december 2014, säger Clemin.

Det har även tillkommit kostnader när det gäller fönsterbyten.

– Vi har fått byta fler fönster än det var tänkt både här och på Grönborgs. Sedan behövdes fasaderna på husen målas om och lagas. De här extrajobben gör att det budgeten växt till runt 320 miljoner, säger Clemin.

I juni börjar Mittuniverstetets inflyttning.

Annons