Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättesatsningen på bredband – 230 miljoner kronor ska ge landsbygden blixtsurf

IT-ministern kommer till Härnösand i morgon för invigningen av landets största digitaliseringsprojekt någonsin.
I Västernorrland ska 233 miljoner kronor ge även landsbygden raketinternet.
– Ett mycket bra exempel, säger IT-ministern Mehmet Kaplan.

Över 90 procent av landets befolkning och företag ska ha 100 megabits bredband. Det är målet med IT-projektet Dig.2020, som ska vara färdigställt om fyra år.

För att sätta siffrorna i relation så kan sägas att 51 procent av länets befolkning i dag har så snabbt bredband. Utanför tätorterna är siffran bara nio procent.

Läs också: 300 miljoner till rekordsatsning på bredband och tåg i Västernorrland

Projektet inleds under tisdagen, där det kommer ske en invigning i Härnösand. Tanken är att länets orter ska bindas samman genom fibernätsutbyggnad.

Nu ska alltså även landsbygden få avsevärt bättre bredbandstäckning, vilket ska underlätta företagsetablering.

Kommunerna och länsstyrelsen samarbetar med varandra för att även på länsnivå uppnå regeringens bredbandsmål. Hälften av finansieringen sker genom Europeiska regionalfonden.

– Satsningen är ett mycket bra exempel på hur kommuner och länsstyrelse kan samverka på regional nivå för att förse företag och invånare med bredband i områden där marknadskrafterna idag inte är tillräckligt starka, säger IT-minister Mehmet Kaplan.

Sverige har aldrig gjort en större satsning på digitalisering och bara i Västernorrland kommer notan att hamna på 233 miljoner kronor

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!