Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättetapp av EU-pengar stor risk för Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är beroende av pengar utifrån.
Pengar som har minskat drastiskt.
Framför allt har anslagen från EU minskat, men även pengar från landsting och kommuner.

De externa pengarna är mycket viktiga. Kommer inte pengar utifrån till forskningen är det en mycket hög risk för verksamheten. Det framgår det av Mittuniversitetets verksamhetsplan och budget för 2016.

Mittuniversitetet är framför allt beroende av pengar från EU:s strukturfonder. Och där har intäkterna minskat betydligt. Från mellan 30 till 50 miljoner per år de senaste åren till en dryg miljon 2015.

– Vår analys visar att EU-bidragen minskat mest medan bidragen från myndigheter, kommuner och landsting minskat endast marginellt, säger Roald v Schoultz, ekonomichef på Mittuniversitetet.

EU-pengar fördelas under olika perioder. 2013 gick en sådan period ut och en ny startades 2014. Men vid varje ny period tar det en tid innan EU:s strukturfonder fattar beslut om pengar till nya projekt. Mittuniversitet hoppas att läget ska bli bättre när den nya programperioden är i full gång.

Men det tar tid. Förra året var det ett jättetapp på EU-pengar och Mittuniversitetet räknar i verksamhetsplanen med att effekterna av förseningarna från 2015 kvarstår till åtminstone viss del även i år. De satsningar som gjorts under 2015 har ännu inte fått genomslag, varför risken inför 2016 ännu inte kan sägas ha minskat.

Mittuniversitetet räknar med att risken att tappa extern finansiering ska minska inför 2017. EU-pengar betalas dessutom i efterskott när projekten är genomförda vilket också leder till en eftersläpning.

– Det blir alltid en minskning när en programperiod avslutas och det blir en ny. Men jag är inte orolig. Vi har många ansökningar på gång och räknar med att få medel. Den första ansökningsomgången handlade mycket om it och infrastruktur. Men nu kommer satsningar på forskning och innovation och här kommer vi finnas med, säger professor Christer Fröjdh, som är vicerektor med ansvar för forskningssamverkan vid Mittuniversitetet.

Mittuniversitetet har gjort en analys över tolv övergripande strategiska risker. Och just, risken för svag extern forskningsfinansiering har bedömts vara mycket hög.

En annan hög risk är risken kopplad till IT och att universitetet under senare år utvecklat alltfler system som kan betraktas som verksamhetskritiska.

Läs även: Trots flytten från Härnösand: Kommunen fortsätter satsa på Mittuniversitetet