Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazz med rörliga bilder

Naxos egen etikett Reelin´in the years production har nu kommit med sin tredje utgåva av dvd-serien Jazz Icons. Det digra materialet är olika upptagningar i Europa, från tv, jazzklubbar och konserter som spänner över åren 1958 till 1968. Det bjuds genomgående på högkvalitativ jazz med ”great names” som Cannonball Adderley sextet, Bill Evans trio, Lionel Hampton orchestra, Rashaan Roland Kirk quartet, Oscar Peterson trio med Ray Brown & Ed Thigpen, Sonny Rollins Trio och Kvartett och till sist Nina Simone Quartet & Quintet.

CDA presenterar från novemberlistan en färsk dvd, The Champ Live 1962 & 1999 (JazzShots) med mästerorganisten Jimmy Smith (1925-2005). De första fyra spåren är från en TV-show i Los Angeles 1962 med trion och de resterande åtta spåren är från Islamorada´s Festival by the Bay, Florida Keys 1999 omgiven av Perto Ricanska musiker.

Utöver detta har CDA släppt en färsk platta med gitarristen Jacob Fischer Trio (Gateway) där Hugo Rasmussen spelar bas och Janus Tepleton trummor. Jacob som i många år varit och är en viktig kugge i Svend Asmussen Kvartett har Jacob bjudit in Svend på fyra av skivans sjutton spår. 92-årige Asmussen är still going strong och det finns inga ålderskrämpor i hans magnifika fiolspel.

Fischer bjuder på en välkryddad anrättning med sittfingerfärdiga spel perfekt uppbackad av Rasmussen och Templeton. Förutom några egna alster är det genomgående klassiker ur standardrepertoaren som spelas. Vänner av gitarrjazz har med den här skivan ett perfekt investeringsobjekt.

Veteranerna Coleman Hawkins & Roy Eldridge Quintet strålade samman med ett lokalt komp på jazzklubben Bayou i Washington, Januari 1959. Nu har Lonehilljazz/CDA på en dubbel-albumet Complete Live at the Bayou Club 1959 samlat rubbet som kvintetten spelade in plus några bonusspår med upptagningar från Antibe 1958 och New Port 1959.

Vid den här tiden hade Hawkins och Eldridge sina bästa år i karriären vilket de visar här med eftertryck. Ädelswing när den är som allra bäst. Ett litet minus i kanten är det lokala kompet som inte klarar av att ge de här veteranerna ett gediget stöd. Trots detta ett hörvärt album.

Trumpetaren Mårten Lundgren som nyligen gästade Måndagsjazzen har kommit med ett färskt album, Schackmates, på märket Gateway. Han omger sig med danskarna Jesper Lovdal tenorsax, Martin Schack Hammond B3 och Karsten Bagge trummor.

Samtliga är i högform och de bjuder på en groovy session det svänger grymt om. Utan vidare jämförelser kan man ana vissa reminiscenser från Jimmy Smiths härjningar på 50- och 60-talen. En kanonplatta där samtliga kryddar tillställningen med härliga solon. Köp, lyssna och njut!