Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzklubben inleder med chilensk virtuos

Om lite mer än en vecka är det dags för ännu en säsong med jazz på E-Street. Det blir allt från ABBA-tolkningar till en riktig fiolviking.

Måndag den 25 januari drar Jazzklubben i gång en ny säsong på E-Street med den chilenska saxofonisten Melissa Aldana. Hon har med sig trummisen Allan Mednard och basisten Pablo Menares.

Som sexåring började Melissa spela altsax med sin far Marcos Aldana, känd jazzmusiker i Chile, som lärare.

Charlie Parker var en första, stor influens. Andra har bland andra varit Sonny Rollins, som betydde så mycket för henne att hon bytte från alt- till tenorsax.

Efter studier flyttade hon 2009 till New York och har sedan dess har hon stigit som en raket på jazzscenen.

De senaste två åren har hon spelat med sin trio som 2014 släppte sin debutskiva, traditionell fartig jazz med rötterna i hard bop, blandat med ballader och latinska rytmer.

Som vanligt är det stor variation i programmet. Det blir allt från ABBA-tolkningar till en riktig fiolviking.

Redan veckan efter Melissa Aldana är det en riktigt erfaren och välkänd artist som kommer. Ronnie Gardiner, nu 84 (!) år, spelar då på tisdagen i Tonhallen. Trumveteranen har med sig Hans Larsson på sång och kontrabas, Karl Olandersson på trumpet och sång och Mathias Algotsson på piano. Enbart toppnamn med andra ord.

Jazzikonen Svend Asmussen fyller 100 år den 28 februari 2016. Violinisten Mads Tolling, även kallad "The fiddling viking", ger den 22 februari en inblick i Asmuddens långa karriär. Det blir en rejäl hyllning och vi kommer bland annat att få höra populära låtar såsom Honeysuckle Rose, Jone Night, Hambo om Bakfoten och Scandinavia Shuffle.

Den 29 februari är det en spännande bokning, Ladies got the blues. Det är ett musikkollektiv med syftet att lyfta fram kvinnliga bluesmusiker genom tiderna. Bandet består av Moa Brandt gitarr, Lovisa Sjöberg Nordahl gitarr, Elin Öberg munspel, Amanda Savbrant trummor, Tove Brandt bas, Eva-Mi Ringqvist sång och Lovisa Birgersson sång.

Om ni undrat över hur ABBA och Beatles låter i jazzutförande ska ni ta er till E-Street den 25 april, då kommer Lisa Björänge Quintet på besök. Lisa Björänge brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de många unga jazzvokalister som kommit fram på senare år.

Egna kompositioner och särskilt utvalda odödliga poplåtar ur ABBAs och the Beatles låtskatter tvinnas varsamt ihop av bandet till ett litet paket lekfull musik.