Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jeanette inledde karriären i Sundsvall – nu inreder hon sitt drömhus på Lidingö

Inredningsdesignern Jeanette Rattfeldt Thysell och maken Peter slog till direkt när den pampiga villan på 450 kvadrat kom ut på marknaden. Efter många års hussökande är de nu inflyttade, men än så länge bara på övervåningen.
– Vi har stora renoveringsplaner, säger Jeanette Rattfeldt-Thysell.

TV: Titta in i exklusiva Lidingövillan som har elva rum.

Inredningsarkitekt har varit målet för Jeanette så länge hon kan minnas. Hon är uppvuxen i Ytterhogdal i Härjedalens kommun och efter grundskolan packades den stora väskan och flytten gick från bostadsområdet Gläntan i Ytterhogdal till en etta i Sundsvall. Det var den estetiska utbildningen på Katrinelund som lockade henne, för redan då var Jeanette driven och målmedveten.

– Efter gymnasiet fick jag praktikplats hos Inredningsgruppen i Sundsvall. Arkitekten Bertil Harström var min mentor och jag lärde mig otroligt mycket under den perioden, berättar Jeanette.

Yrkesvägvalet tog en ny riktning när Jeanette bestämde sig för att flytta till Stockholm. Hon spontansökte till RMI Berghs och hamnade efter sin utbildning i reklambranschen som art director. I början av 2000-talet startade Jeanette sitt företag Rattfeldt & Co och började styla hem i samarbete med mäklare.

– Ja, jag är lite av en pionjär i homestyling. Det var vägen tillbaka till inredningsyrket och det jobbade jag med i många år.

I slutet av januari flyttade de in och de har stora renoveringsplaner. Det kunde inte passa bättre, flyttlasset från trean på Karlaplan på Östermalm i Stockholm gick direkt upp till övervåningen på huset, där de nu bor tills alla detaljer i renoveringsplaneringen är satta.

– Vi ska lämna in bygglovsansökan eftersom vi vill förändra stora delar av planlösningen på nedervåningen. Entrén skulle vi vilja göra om helt – om vi får igenom bygglovet förstås, säger Jeanette och lyfter upp sonen Erik som vill vara nära en stund.

Trädgården är inramad med ett vitt staket och granngårdarna är även de tidstypiska i jugend eller nationalromantisk stil. Grinden in till gården gnisslar hemtrevligt och vid entrén står Eriks barnvagn. Här ligger även fågelhunden Stanley som efter flytten från lägenheten i city blivit mer av en vakthund.

Idag arbetar Jeanette mer med inredningskoncept. Det senaste stora projektet är ett nybyggt bostadsområde i Vargen i Vemdalen. Det rör sig om elva året-runt-hus. Där hon har varit involverad i allt från husfasad och planritningar till fast inredning samt färg- och materialval.

– I ett av husen har jag även fått uppdraget att välja ut möbler och inreda allt, det blir en härlig utmaning. Men nu är jag mammaledig fram till hösten då Erik har fått plats på förskola, säger hon.

Han fyller två år i oktober och både Jeanette och Peter vill att sonen ska få syskon.

– Men det får framtiden avgöra, säger Jeanette.

Det är den jordnära färgskalan i inredningen som ger Jeanette en harmonisk och lugn känsla. Hon väljer alltid det klassiska och långsiktiga köpet i stället för kitch och slit-och-släng.

– Jag vill att mitt hem ska kännas avslappnat och hemtrevligt. Det är många som uttrycker sig så när de kommer hem till mig, var jag än har bott, säger Jeanette.

Färgskalan går i vitt, beige, grått och svart med inslag av natur i form av vackra gröna växter och stilrena klassiska möbler av skinn och bordskivor i marmor. Alla möbler från lägenheten passade in i huset, där bara ett par rum behövdes målas om för att det skulle fungera fullt ut.

– Jag är inte så mycket för skrikiga färger, men jag kan gärna lägga till en accentfärg men den får då gärna harmonisera och vara i samma lite dova tonskala som det övriga här i hemmet, säger Jeanette.

Skisserna för entréplanet har förändrats lite under våren. Först ritades en liten uthyrningslägenhet in men där är det en tvättstuga idag.

– Det är otroligt mycket att tänka på. Det är tur att vi har det gemensamma intresset att planera och inreda, fast det är jag som är bossen, säger hon med glimten i ögat.

Peters stil är mer åt det moderna hållet och tillsammans hittar de balansen. Villa Drott stod klar år 1912 och är ritad av arkitekten Jakob J Gate som är känd för sina stiliga och praktiska hus i sekelskiftesstil. Stora spröjsade fönster och vackra trägolv är genomgående i hela villan. Källarplanet är i dagsläget inte inrett men där kommer det i framtiden finnas både en relax och ett träningsrum. När familjen flyttade in var vindsvåningen nyrenoverad med ljusa heltäckningsmattor och alla takbjälkar hade tagits fram. Trots skillnaderna på takhöjd känns det luftigt och stort även här.

Den ena flygeln ska bli ett gästrum och i den andra står Jeanettes staffli uppställt och här kommer hennes ateljé att få breda ut sig ännu mer så småningom. De senaste alstren är en serie som Jeanette döpt till ”Stenar”.

– Jag målar ibland och det blir skönt sedan när allt kommer att kunna stå framme. Jag gillar att skapa och att få vara kreativ, säger hon.

Antikviteter och arvegods möter nya designade möbler, lampor och detaljer. De lugna tonerna i hemmet gör att soffan med den varma pläden känns väldigt inbjudande, för att inte tala om parets dubbelsäng.

– Jag vill skapa en hotellrumskänsla. Det är härligt att bädda snyggt och det är så himla enkelt, släng dit några extra kuddar så får man den känslan. Jag brukar bädda med två större kuddar längst bak, men om man inte har stora kuddar så funkar det lika bra med mindre, men då krävs det några fler bara.

Trots mammaledighet pågår små arbetsprojekt. Ett av dem är att ta fram en inredningskurs i samarbete med Styleroom.se.

– De kontaktade mig och undrade om jag ville anta uppdraget. Kursen kommer man att kunna gå online och den kommer att vara riktigt matnyttig med många praktiska övningar.

I Eriks rum står ett tipi-tält, där han ofta lägger sig och myser. Utanför hans fönster hörs ett sorl av barnskratt och rop. De kommer från närmsta grannen som är en privat förskola.

– Kön är tyvärr oändligt lång, säger Jeanette och suckar. Det hade ju varit helt perfekt, men vi har kommit in på en annan förskola till hösten.

På frågan om hur framtiden ser ut så skrattar Jeanette och slår ut armarna, och säger:

– Ja, förutom att vi ska renovera det här jättehuset så är planen att sätta igång med min firma igen efter mammaledigheten. Jag har flera roliga uppdrag på gång, men det får jag ta tag i sen.

Följ renoveringarna av Villa Drott på Jeanettes instagram: @rattfeldt

FLER "HEMMA HOS":

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand