Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jennifer Lawrence tar farväl av Katniss i den sista filmen om Hungerspelen

Den plågade Katniss Everdeen har varit en stor del av Jennifer Lawrences liv i snart fem år. Med blandade känslor tar "The hunger games"- seriens stora stjärna nu farväl av sin genombrottsroll.
– Det är väldigt emotionellt, säger hon.

Annons

Medan män i svarta kostymer och öronsnäckor med jämna mellanrum cirkulerar i lokalen på lyxhotellet Hotel de Rome hörs en skrattande och välbekant, lite hes stämma bakom kulisserna. När en dörr till slut öppnas strömmar först en hel stab av pr-personer och de övriga skådespelarna ut men sedan kommer hon äntligen. I öronen blixtrar diamanter men inget kan tävla med Jennifer Lawrences egen utstrålning under presskonferensen inför världspremiären av "The Hunger games: Mockingjay – del 2" i Berlin. Och då lägger hon ändå band på sig, som om hon egentligen tycker att det är lite jobbigt att hon får så mycket mer uppmärksamhet än kollegorna, som hon verkar väldigt samspelt med.

På onsdagen är det svensk premiär för den avslutande och fjärde filmen om det krigsdrabbade landet Panem och den motvilliga symbolen för uppror och frihet, Katniss Everdeen. Det är dags för den våldsamma finalen, där rebellupproret bland distrikten når huvudstaden. Politiskt rävspel, en spektakulär zombiesekvens, upplösningen av kärlekstriangeln mellan Katniss, Gale och den hjärntvättade Peeta, liksom många känslosamma dödsfall präglar filmen. Den krigströtta och traumatiserade Katniss accepterar också äntligen den ledarroll som olika intressen försökt lägga på henne i film efter film. För Jennifer Lawrence kom vändningen som en förlösning.

– Jag har alltid känt en personlig frustration med Katniss. Jag ville att hon skulle vara en krigare och vilja vara en ledare på direkten. Jag har fått kämpa med de känslorna hela tiden i min gestaltning.

Egentligen avslutades inspelningarna redan förra året, då "Mockingjay – del 1 och del 2" spelades in parallellt, bland annat i Berlin och i Paris, som fick tjäna som mallar för Panems huvudstad. Det var en stor utmaning tycker Jennifer Lawrence.

– Katniss är så annorlunda i del ett och del två, det var viktigt att hålla isär. Men det var verkligen speciellt och väldigt emotionellt att spela in de avslutande scenerna. Mina brorsbarn är faktiskt med i den allra sista scenen i filmen och det kändes coolt att kunna avsluta det här kapitlet, som blivit en sådan stor del av mitt liv, genom att involvera min familj, säger Jennifer Lawrence, ler stort och visar till slut en glimt av den spontanitet som blivit synonym med den offentliga bilden av henne.

Jennifer Lawrence, 25, har liksom Katniss, blivit vuxen under åren med den framgångsrika filmserien. Hon har vunnit en Oscar, blivit en global stjärna och är bland de mest välbetalda i Hollywood. Det faktumet förhindrade dock inte att hon har blivit lönediskriminerad på grund av sitt kön, något hon uppmärksammade i en omtalad essä nyligen. Hennes samhällsintresse har definitivt väckts av att vara med i den politiska filmserien.

– Sedan vet jag inte vad som handlar om att bli äldre och själv vilja bli mer upplyst och vad som handlar om att bli påverkad av Katniss. Men det hade nog varit omöjligt att jobba med de här filmerna i över fyra år utan att bli inspirerad och det är något vi hoppas att publiken ska känna av och ta med sig också. (TT)