Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny Kling från Sundsvall ska åka 22 mil på skidor: "Har längtat efter ett ultralopp"

Efter 132 år gör Nordenskiöldsloppet comeback. En av åkarna som antar utmaningen att åka 22 mil på längdskidor är Jenny Kling, Selånger.
– Jag kan tänka mig att det kommer bli kämpigt där vid 15 mil. Då är man trött och det är riktigt långt kvar, säger Kling inför söndagens utmaning.

På kvällen den 3 april 1884 anordnade polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld en skidtävling som lockade 18 samer och nybyggare till startlinjen. Paava-Lasse Nilsson Tourda vann tävlingen efter att ha åkt de 22 milen i obanad terräng längs sjöarna i Lilla Luleälven på 21 timmar och 22 minuter.

Läs också: Här kan du läsa en artikel om Paava-Lasse som publicerades 2011 i Allehanda.se

På söndag gör loppet comeback efter 132 år. En av de 32 kvinnliga deltagarna i loppet är 37-åriga Jenny Kling, som tävlar för Selånger. Hon är anmäld i tävlingens elitklass där bland andra Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren också ingår.

– Men jag är inte elit, jag vet inte varför jag anmälde mig i den klassen. Jag skulle inte kalla mig elit, men det får man inte ändra i efterhand, säger Kling till Sporten.

Trots att hon själv säger att hon inte är elit har hon sedan tidigare erfarenhet från bland annat tolv Vasalopp, där hon har 5.47 som bästa tidsnotering, och ultralopp till fots.

– Jag har känt att det skulle vara kul att se hur långt man orkar åka på skidor. Jag har längtat efter ett ultralopp på skidor, säger Kling och fortsätter:

– Jag har sprungit några ultralopp och där finns det i princip hur långa lopp som helst. Nu har jag bara sprungit tio mil som längst, men på skidor finns inte den här typen av lopp. När jag såg att det skulle komma ett var det självklart att jag skulle vara med.

Banan, som sträcker sig mellan Jokkmokk och Kvikkjokk, har fått ändrats från originalsträckningen på grund milt väder och söndagens bansträckning är kortad med två mil. Nu väntar en mer kuperad bana som mäter 20 mil.

– Jag tycker bättre om när det är lite variation. Jag är bättre uppför än på platten, så det här känns bra.

– Det är jätteintressant att de kör loppet efter 132 år. Det är lite synd att de inte kan köra originalsträckningen, men de har gjort ett enormt jobb med att dra en ny bana. Jag fattar inte hur de har lyckats, det är helt ofattbart.

Läs också: Världens längsta skidlopp gör comeback efter 132 år

Innan ändringen av bansträckningen var Klings tidsmål att åka på cirka 16 timmar. Nu tror hon att hon kan avverka loppet på lite kortare tid, men hon ser samtidigt fram emot att vara ute under lång tid i spåren.

– Nu har jag chansen att få uppleva vad de Vasaloppsåkare som åker 12–13 timmar upplever. Det känns lite kul att få mer förståelse för vad de går igenom.

Hur har du förberett dig inför utmaningen?

– Mentalt har jag förberett mig sedan i höstas när jag anmälde mig. Sedan har jag försökt åka några extra långpass. Bland annat har jag åkt ett träningspass på elva mil. Jag har familj och inte hur mycket tid som helst att lägga.

Vet du hur andra åkares träningsupplägg inför loppet sett ut?

– Nej, jag har inte haft någon att fråga. Jag vet inte om jag vill veta heller, för jag tänker att de har tränat mycket mer än mig. Men nu vet jag att jag klarar halva loppet i alla fall.

Kling tror att den tuffaste delen av loppet för hennes del kommer att vara efter 15 mil, men hon kommer förbereda sig genom att äta och dricka så mycket hon kan under varje vätskekontroll under loppets gång.

– Det handlar bara om att ta ett skidtag i taget. Eftersom jag gjort ultralopp tidigare vet jag att det svartnar. Då är det bara att gå in i sig själv och åka på.

Loppet startar 06.00 på söndag morgon och segertiden i herrklassen beräknas till cirka nio timmar. Maxtiden för loppet kommer att vara 26 timmar och 20 minuter.

Läs också: Svenskarna ställs mot dopingfällde österrikaren Johannes Dürr i Nordenskiöldsloppet