Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Åström: Årets bottennapp, GIF!

Artikel 6 av 7
IFK Göteborg – GIF Sundsvall
Visa alla artiklar

Just nu finns det många saker att ursäkta ett tufft resultat på i GIF-lägret.
Skadorna, positionsbytena och de stora rotationerna är några.
Det har varit med all rätta tidigare – men försonar det verkligen insatsen mot IFK Göteborg?

Att GIF Sundsvall just nu går igenom en tuff period är ingen nyhet. Skadorna verkar ligga som en förbannelse över laget och har gjort så under större delen av året. Det har tvingat tränare Joel Cedergren till kontinuerliga positionsbyten och rotationer.

Bara i lördagens bortamatch mot IFK Göteborg fick laget skifta spelare på fyra olika positioner i jämförelse med uppställningen mot AFC Eskilstuna för bara en vecka sedan. Men det är ju inget nytt, ungefär så har det sett ut i stora delar av årets säsong.

Sett till det har laget klarat sig förhållandevis bra rent spelmässigt. Med en av seriens minsta trupper, som dessutom är bland de mest skadebenägna, var flera av insatserna under vårsäsongen snarare rena kraftproven, trots att resultaten tenderade att gå snett.

Och sett till det verkar ju även ett 2–1-resultat borta mot finlirande topplaget IFK Göteborg just enligt årets tydliga GIF-mönster. Ni vet, det otursdrabbade laget som nästan, men inte riktigt, är där.

Men så var det inte alls nu. Det här går inte att jämföra med något annat från i år.

Insatsen var knappt värd en allsvensk plats

Lördagens match var som att beskåda 90 minuters anfallsträning för hemmalaget och lika lång tids målvaktsträning för William Eskelinen. Visserligen gick GIF-målvakten ut som stor vinnare ur den striden, men rent offensivt lyckades Göteborg ändå med allt. Inlägg, djupledspassningar, dribblingar, frisparkar och nickar. De gjorde som de ville, förutom mål då, där de endast gjorde två.

Den enda slutsatsen som GIF borde kunna dra av detta är att årets bottennapp har kommit – och så måste det förbli. Bottennapp kommer för alla lag, särskilt de med skadeproblem och stora rotationer. Men faktum är att över 90 minuter var insatsen knappt värd en allsvensk plats, och över 15 återstående omgångar kommer sådana insatser inte leda till en allsvensk plats.

En av världens mest framgångsrika tränare, den före detta amerikanska baskettränaren John Wooden, har skrivit flera världsberömda böcker om ledarskap. Den gemensamma nämnaren i alla? Strunta i resultatet, bedöm endast insatsen, det är den som kommer betyda något i det långa loppet.

Tidigare har just den poängen varit talande för GIF Sundsvall. Resultaten har inte riktigt gått vägen, men intentionerna har funnits där. Wooden hade nog varit hyfsat nöjd med GIF Sundsvalls första halva av säsongen.

Men så kom denna match och allt det där andra gick liksom upp i rök.

Så i nästa match mot Hammarby består förväntningarna från vårsäsongen. En vinst kan inte krävas, det kunde det inte i lördags heller. Men det kan, och måste, kunna krävas en bättre insats – skadorna, positionsbytena, rotationerna och spelarförsäljningarna till trots.

Annars har GIF förlorat det sista och allra viktigaste hoppet, som de har kunnat leva på ända fram till nu.