Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Åström: "En säsongsdefinierande match – hela säsongen står på spel"

 
Falkenberg - GIF Sundsvall
Visa alla artiklar

Att säga att ett möte borta mot Falkenberg i den sjuttonde omgången blir säsongens stora nyckelmatch kan kanske låta som överord.
Det är det inte – nu avgörs det med största sannolikhet om GIF Sundsvall kommer jaga en säker plats eller en kvalplats till hösten.
Matchen mot Falkenberg lär bli säsongsdefinierande.

Den 16 september år 2001 reste GIF Sundsvall ner till Vångavallen i Trelleborg för ett bottenmöte strax innan slutstriden av Allsvenskan. Läget då var på många sätt likt läget som GIF befinner sig i i dag.

På en välväxt och ovattnad naturgräsplan möttes de två bottenlagen i det som skulle bli en säsongsdefinierande match – även om flera omgångar kvarstod av säsongen. Den gången vann GIF Sundsvall, trots en svag insats, där bara effektiviteten räddade laget till en 2–3-seger.

Efter den turliga vinsten vände säsongen helt för Giffarna. Laget kunde få ordning på resultaten i de återstående omgångarna och lyckades, med ett nödrop, rädda kvar kontraktet på målskillnad. För Trelleborgs del blev historien den raka motsatsen. De tappade allt, hamnade sist och åkte ut.

Hade inte GIF haft med sig marginalerna just den dagen är det sannolikt att scenariot blivit det motsatta.

GIF har spelat otaliga måstematcher i Allsvenskan sedan dess. Det har varit tiotals kniven på strupen-tillställningar och hela fyra kvalavgöranden. Ändå förs nu tankarna hela vägen tillbaka till den där dagen år 2001 när flaggorna hängde på halvstång för att 11 september-attackerna nyligen hade inträffat i USA.

18 år senare står föreningen inför just en sådan där bortamatch på en sådan där välväxt och ovattnad naturgräsplan, strax innan slutstriden, mot en bottenkollega som befinner sig i samma läge. Motståndaren heter nu Falkenberg istället för Trelleborg, men utöver det är skillnaderna inte så stora.

Även denna match kan bli det där punkten som vi kommer titta tillbaka på i framtiden och säga: "Här vände det". På samma sätt kan det även bli dagen som vi blickar tillbaka mot och tänker: "Här rök allt".

Uttrycket "sexpoängsmatch" kan låta klyschig, men den har inte tillkommit för intet. Vid en seger på lördagen är GIF på allvar med i kampen om att säkra allsvensk plats. Vid en förlust hamnar de så långt bakom kvalstrecket att det ska till ett kraftigt uppryck för att ens nå ett kval.

Då kan allt vad vackert spel och högt bollinnehav heter kastas i papperskorgen. Den enda anledningen till att vi nu minns en match som spelades för 18 år sedan är för att den vanns.

Så vem vet, kanske kommer bortamötet med Falkenberg återspeglas i en ny krönika om ytterligare 18 år, när en ny liknande upplösning är på väg. Men för det krävs det en vinst – oavsett hur spelet ser ut.