Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Åström: "Nu står GIF inför ett omänskligt uppdrag"

Artikel 45 av 47
Norrlandsderbyt 2019
Visa alla artiklar

Det är minut 75 i Norrlandsderbyt. GIF Sundsvall leder med 1–0 och har haft ett tydligt övertag i större delen av matchen.

Glädjeämnena är många. Spanske nyförvärvet Pol Roigé lyckas med det mesta. Oliver Berg är piggast på planen i sin första start på många månader. Försvarsspelet är stabilt och nye målvakten David Mitov Nilsson inger en ny trygghet längst bak.

På en välfylld läktare framför en jubileumsfirande hemmaklack verkar GIF ligga närmare utökning än kvitteringsinsläpp inför slutminuterna.

Ändå var det nog inte en enda inbiten giffare på plats som inte satt med hjärtat i halsgropen just där och då. De har ju alla hunnit lära sig vad säsongen 2019 innebär.

Det var som om hela arenan bara väntade på den där felträffen, det där hjärnsläppet eller det där domarmisstaget som skulle förändra på allt över en sekund, som så många gånger tidigare i år. Till slut blev det en blandning av alltihop som orsakade en straff i baken.

Efter ännu en match som kan beskrivas som en bra spelmässig insats tappade de ändå poäng, och plötsligt är känslan att det nog hade varit bättre om de blivit utspelade, förlorat med 0–3 och varit helt chanslösa framåt. Då hade de ju åtminstone funnits ordentliga förändringar att peka på.

Istället står nu föreningen återigen på en plats där de inte riktigt vet vad de ska säga eller göra, precis som så många gånger förr i de senaste tretton (!) vinstlösa matcherna.

Ska det verkligen behövas fler chanser, släppas till färre chanser och skaffas ett större spelövertag för att lyckas vinna en endaste match? Behövs det kanske bättre stöd från läktaren och fler känslor också?

Svaret på de frågorna har ofta blivit nej. Så även i dag. Det är det stora kruxet.

Så vad tusan kan de då göra?

Nyckeln är nog främst att de måste kunna göra precis det som Östersund, Häcken, Hammarby och AIK gjorde i sina senaste möten med just GIF. Alltså – ta poäng även när spelet, som bäst, är jämnt.

Därför står nog Joel Cedergren just nu inför den svåraste utmaningen en tränare kan få. Dagens Sundsvall förlorar när de spelar jämnt och får oavgjort när de spelar bättre. Så kan det inte fortsätta i en enda match till, då kommer laget att storma ur allsvenskan.

GIF behöver klara av det närmast omänskliga uppdraget att vända på en motvind.