Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Salén: Mamma är min förebild

På 1990-talet blev han känd i tv-såpan Vita Lögner. Nu satsar skådespelaren Jesper Salén på riktiga sjukhusmiljöer, och går första terminen på läkarlinjen.

– Det här är nån sorts botgöring för att jag var en så otroligt dålig student i gymnasiet. Jag tror att man behöver använda sin hjärna nån gång i livet. Att plugga in naturbasåret på Komvux var det bästa året i mitt liv, jag mådde så bra av att lära mig saker, säger Jesper Salén, som började sin skådespelarbana redan som 13-åring.

Då fick han rollen som Roland i Guldbaggebelönade Kådisbellan, och visste genast att det här ville han göra hela livet:

– Det var nog därför jag struntade i att plugga under hela återstoden av min skolgång.

Sedan följde roller i både filmer och tv-serier, bland annat i Oscarsnominerade Ondskan. Men perioderna som går mellan varje ny roll kan bli långa i en så otrygg bransch som skådespelarens. Med åren blev det allt jobbigare att inte kunna planera framtiden, och detta fick honom att lägga skådespelandet på hyllan härom året och återgå till studierna.

– Om jag inte hade pluggat till läkare nu så hade jag förmodligen haft jättemycket ångest inför att fylla 30. Det är jag tvärsäker på, säger han.

– Skådespeleriet är ett toppenyrke när man väl får utöva det, men det är en så otroligt otrygg bransch och man behöver nog ett speciellt psyke för att klara av den delen av jobbet. Jag har länge känt att jag vill ägna mig åt något som jag kan göra när jag vill och hur mycket jag vill.

Har Vita Lögner något med yrkesvalet att göra? Absolut inte, säger Jesper Salén som redan har hört den frågan ett antal gånger. Däremot lyfter han fram sin mamma som en förebild framför allt på senare år. Hon är också läkare och påbörjade liksom sin son studierna ganska sent i livet, samtidigt som hon var ensam mamma.

– Jag tycker det är tillräckligt jobbigt att vara ganska gammal och börjar studera, och jag förstår inte hur hon klarade det som ensamstående förälder. Det var inget jag funderade på som yngre, men nu har jag insett att det är jävligt häftigt och att hon är otroligt stark.

Han talar varmt om filmandet och om teaterstudierna i New York för några år sedan, "det var nog där jag utvecklades mest som skådespelare." Nu ligger den biten av nödvändighet på hyllan, men dörren är inte stängd för alltid, säger han. Det som läggs på hyllan kan plockas ned när man vill.

Och även om det inte går att kombinera skådespelandet med heltidsstudier i medicin så tror han sig ändå kunna dra fördel av sin bakgrund i framtiden.

– Man jobbar otroligt mycket med hjärtat inom skådespeleriet. Den förmågan att sätta sig in i andras situationer tror jag att jag kommer att ha jättemycket nytta av i ett läkarliv.

Mer om:

Jesper Salén

Fyller: 30 år den 5 december 2008.

Bor: Lidingö utanför Stockholm.

Familj: Flickvän och en hund.

Aktuell: Går första terminen på läkarlinjen.

Karriär i korthet: Debuterade som skådespelare 1993 i Kådisbellan. Har sedan dess medverkat olika tv-serier och filmer, bland annat Vita lögner, Festival, Ondskan och Strandvaskaren.

Så firar jag födelsedagen: "Fira bör man, men jag har en "dugga" [en mindre tentamen] nära födelsedagen så jag kanske skjuter fram det stora firandet någon månad. Men på min födelsedag ska jag åka till Tallinn med min mamma och hennes kille och min flickvän."

Om att fylla 30: "Det är toppen! Nu har jag ju en plan: att slutföra utbildningen och jobba som läkare. Jag tror att det är viktigt i livet att ha planer, det är ovetskapen som får en att må dåligt och ger en ålderskriser."

Tre viktiga regissörer: "Roberto Benigni, för att det jag sett av honom har varit en briljant balansgång mellan humor och tragedi. Tomas Alfredson, för att jag gillar hans jobb med Killinggänget, och jag är otroligt imponerad av hans senaste, Låt den rätte komma in. Alejandro González Iñárritu för att han också har den där magiska kvalitén som inte går att sätta fingret på men där allt bara stämmer."

Favorithobby: "Att meka med och laga tekniska prylar. Det är roligt och samtidigt lär jag mig hur de fungerar."