Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesus och flyktingarna

Jag är pastor och ska väl därmed normalt sett akta mig för att blanda ihop kyrka och politik, men jag kan inte låta bli att glädjas när jag läser Sverigedemokraternas Principprogram, åtminstone kapitel 12. Det är nämligen som så att under rubriken ”Sverigedemokraterna och religionen” står det ”Sverige har varit ett kristet land i över tusen år. Kristendomen är intimt sammanvävd med den svenska kulturen och identiteten.”

Detta låter ju riktigt, riktigt bra! Tänk att Sverigedemokraterna anser att en jude från Mellanöstern, Jesus från Nazareth, har påverkat den svenska kulturen och identiteten så mycket att den anses vara ”intimt sammanvävd” med den tro han grundade! Vi kristna har nämligen historiskt sett en väldigt positiv inställning till flyktingar och andra folkslag.

För det första fick Jesus själv inleda sitt liv med att fly hals över huvud till Egypten tillsammans med sina föräldrar Josef och Maria (Matteus 2:13–23). Precis som i dagens Syrien och Irak förekom ohyggliga brott mot mänskligheten och Jesus fick som ett resultat av detta leva sina första år som flykting i ett annat land. Tack vare Egyptens välkomnande av flyktingar kunde Jesus, kristendomens grundare, få en trygg start i sitt liv.

För det andra arbetade en annan av kristendomens centralgestalter, den store missionären Paulus, hårt med att riva ner fiendskapen mellan olika folk (Ef 2:11–22) utifrån tesen ”här är inte jude eller grek, … alla är ni ett i Kristus” (Gal 3:28). Nationalism och fientlighet mellan folkslag var ju lika populärt då som nu, något som kristna gick emot för att istället skapa enhet och fred. Att välkomna flyktingar och att inte göra skillnad på folk och folk har ända från början varit en viktig grundpelare i den kristna tron och det är därför med glädje som jag läser att Sverigedemokraterna anser att ”kristendomen är intimt sammanvävd med den svenska kulturen och identiteten”.

Christian Mölk, pastor i Timrå Pingst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel