Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jills veranda"-aktuella Gabriel Kelley: "Jag skriver direkt från hjärtat"

Gabriel Kelley är en av Nashvilles mest hyllade låtskrivare och artister och snart syns han i tv-rutan när han medverkar i sista avsnittet av "Jills veranda". I kväll spelar han på Q-bar i Sundsvall.

Annons

Med rötterna i den amerikanska södern är det kanske oväntat att Gabriel Kelleys musikkarriär faktiskt tog sin början i Sverige. Som 16-åring fick han chansen att göra ett utbytesår i Lerum utanför Göteborg där han pluggade det estetiska programmet och fick upp ögonen för musiken.

När han sedan flyttade tillbaks till USA hamnade han efter några år i Nashville där han kom att bli en av de mest eftertraktade låtskrivarna i branschen. Men en dag fick han nog av den kommersiella delen av musikindustrin. Att skriva låtar på beställning till människor han inte kände blev tillslut konstlat.

Att han nu kan vara helt ärlig med allt han skriver tror han är en av anledningarna till att han lyckats ta sig dit han är i dag.

– Jag skriver direkt från hjärtat, det är viktigt som artist. Jag tror att publiken kan känna om du är ärlig eller inte. Att jag tagit mig dit jag är i dag handlar nog också om att det är tufft att spela musik, resa och försörja sig på det. Många hinner nog ge upp efter vägen, man tröttnar. Alla orkar inte gå hela vägen, säger Gabriel Kelley på klingande göteborgska.

Att lära sig svenska under tiden som utbytesstudent tog bara några månader.

Just nu är han tillbaka i Sverige på en turné. Samtidigt är han aktuell i SVT-programmet "Jills Veranda" där han i det förra avsnittet gjorde premiär. I det sista avsnittet som visas 16 december tar han med Jill Johnsson och Annika Norlin och visar dem sin del av Nashville.

– Jag, Annika och Jill gjorde mycket. Vi hängde tillsammans, åkte ut till min husvagn och jag visade dem hur jag lever där borta. Jag ville berätta om min historia, Nashville och visa dem grejerna där som jag tycket om i stället för all kommersiell musik som ofta är den som syns.

Tack vare programmet har Jill och Gabriel Kelley blivit nära vänner.

"Gabriel berör mig med sin livserfarenhet och sitt jordnära, mänskliga lugn", har Jill Johnson tidigare sagt i en intervju med Kvällsposten.

Under turnén i Sverige gör han nu 12 spelningar. I kväll är det som sagt dags för en spelning på Q-bar på Aveny.

Vad är Gabriel Kelleys recept till det perfekta skägget?

– Jag har ett bra tips. Håll inte på och stöka med det. Låt bli att röra ditt ansikte, då växer det bra.