Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jimmy Hamrin: Byt spelare – inte tränare

Sundsvall Hockey har nyligen bytt tränare och är varken det första eller sista laget att göra så vid en tyngre period.
Men är det rätt väg att gå?
Jimmy Hamrin tycker inte det.

Säsong efter säsong får vi se tränare lämna sina poster efter uteblivna resultat, inte sällan på grund av yttre påtryckningar från supportrar, media och sponsorer. Faktum är att det oftast inte hjälper. De gedigna studier som gjorts på området visar att tränarbyten som sker på grund av uteblivna resultat under en säsong oftast leder till försämrade resultat medan tränarbyten mellan två säsonger inte påverkar resultatet vare sig negativt eller positivt. Detta eftersom det som påverkar lagens prestationer i allra största grad är inte tränarna, utan det är spelarna.

Däremot inte sagt att det aldrig kan vara rätt att byta tränare, de är olika bra på sitt jobb som alla andra. Det som dock visat sig i dessa studier är att om det ska bytas tränare ska det i regel samtidigt göras något åt spelartruppen. Den nya tränaren måste också få in de spelaregenskaper som saknats för att denne ska kunna göra en resultatmässig skillnad över tid.

Det ska därför bli intressant att se vad Leif Strömberg i slutändan kommer lyckas med i Sundsvall Hockey. Han utstrålar en hunger och en optimism som förlorande lag ofta saknar men jag är tveksam till om poängsnittet för laget kommer höjas avsevärt under slutdelen av serien. Detta på grund av att Sundsvall har gjort väldigt lite åt sitt lagbygge. Det är fortfarande samma nyckelspelare som måste göra jobbet. Sundsvall har en rutinerad men ganska trög trupp som Strömberg vill få mer fart i. I segern mot Pantern var det dock den styrka laget haft hela säsongen som var det Strömberg valde att lyfta fram efter matchen, nämligen deras rutin och smartness när de spelade hem matchen i tredje perioden.

Jag har sett många matcher i Allettan de senaste veckorna och rent spelmässigt går det att hitta minst lika många brister i alla de lagen också. Utmaningen för Strömberg på den tid han har med laget blir att få sina spelare att känna samma hunger och optimism som spelarna i lagen som kommer underifrån. Då tror jag Sundsvall klarar sig kvar.

Det ropas även på vissa håll om tränarbyte i Timrå IK med tanke på deras oroande form och tabellplacering. Jag tycker Timrå är typexemplet på en klubb där ett tränarbyte i dagsläget skulle vara helt verkningslöst. Det bygger jag på att laget, sett över hela säsongen, spelar ett tillräckligt bra spel för att vinna tillräckligt många matcher för att nå sitt mål. Tränarens huvudsakliga roll är att sätta struktur, förklara vägen och få spelarna att tro på sig själva. I dagsläget är det möjligen den sistnämnda delen som fallerat, men är svaret på det ett tränarbyte?

Nej, hävdar jag. Timrå skjuter ca 30 skott på mål per match men gör bara ca två mål per match. För att det ska fungera behöver Timrå som lag rädda ca 93 procent av de skott som de får på sig men där ligger de t o m under 91 procent i dagsläget. Utifrån det är ganska lätt att dra slutsatsen att Timrås spel är tillräckligt bra för att vinna men spelarna har inte varit tillräckligt skickliga i de avgörande lägena.

Ska Timrå agera för att göra en stark avslutning behöver de ta in någon eller några nya spelartyper som bidrar till att fler av skotten blir mål och/eller en målvakt som räddar fler puckar. Hade statistiken visat att Timrås effektivitet och räddningsprocent synkat mer men resultaten ändå varit de samma hade det funnits mer fog att titta mot tränarsidan, anser jag. Leksand hade ganska bra utdelning på sitt spel men ändå uteblivna resultat i början. Där tycks också ett tränarbyte hittills ha givit positiv effekt, även om de förmodligen ändå får svårt att nå sitt mål i längden utan att ändra i truppen.

MISSA INTE: Håll koll på ditt favoritlag i mobilen – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK, GIF Sundsvall eller Sundsvall Hockey. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.