Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jimmy Hamrin: "De är mest lovande i Hockeyallsvenskan"

JVM närmar sig och tre spelare huserar i Allsvenskan.
Här rankar hockeyentusiasten Jimmy Hamrin de tio mest lovande

Annons

För en vecka sedan togs JVM-truppen ut. Den innehöll några spelare som huserar i Hockeyallsvenskan. Närmare bestämt tre stycken, målvakten Linus Söderström (Vita Hästen), centern Christoffer Ehn (BIK Karlskoga) och forwarden Jens Lööke (Almtuna).

Hockeyallsvenskan har dock gott om bra juniorer som kommer klättra i seriesystemen.

Det kanske mest häpnadsväckande med truppen var att AIK:s skicklige forward Robin Kovacs ratades.

Att han inte kom med beror nog till mestadels på att det finns ett överflöd av den spelartyp han representerar.

I våra lokala föreningar är Timrå IK den förening som tydligast satsar på juniorer och unga spelare överlag. Sundsvall Hockeys 19-årige målvakt Markus Olsson är dock värd att nämna i sammanhanget och spelade U18-VM för den kull som nu ska spela JVM. Olsson har i Åkerlunds frånvaro visat sig duglig, även om laget gått tungt.

Timrå IK skulle jag däremot vilja säga fått ett spelmässigt lyft av att flytta upp unge Elias Pettersson och spela honom ihop med unge Jonathan Dahlén.

För Timrå IK som förening kommer dessa unga genombrott verkligen i rätt tid. Klubben har minskat från säsong till säsong och behovet av sportslig framgång med mindre medel är stort. Nu blir klubbens största utmaning att behålla denna duo någon säsong till och bygga ett starkare lag runt dem.

Historiskt kan vi se att när Timrå IK tog sig till Elitserien 2000 och sedan blev kvar där var den unge supertalangen Henrik Zetterbergs genombrott en central del i det. Liksom unga genombrottsspelare som Mats Näslund och Pekka Lindmark hade stor del i avancemang i slutet av 70- och början av 80-talet.

Dock inte sagt att 17-åringarna Elias och Jonathan ska förväntas bära upp förhoppningar om sådana karriärer och resultat ännu då de bara är i startgropen av sina hockeykarriärer men det krävs inte mycket hockeykunnande för att se att de är två tonåringar med stor potential om allt går rätt för dem.