Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO-anmäler åklagare

DNA-spåren gav träff på en 51-årig Gävlebo efter att brottsförebyggande rådets ordförande i Nordanstig, i fjol blivit bestulen på sitt företag.

Mannen förlorade värden för 100 000 kronor. Trots DNA-spåret friades 51-åringen för inbrottsstölden i Gnarp men han dömdes till fängelse för annan brottslighet.
"Jag var inte målsägare och brotten/stölderna på mitt företag behandlades inte vid rättegången", skriver mannen till JO. "Kränkningen var så stor att jag funderade om det var värt att fortsätta med verksamheten".
Som ordförande i brottsförebyggande rådet anser han att det är djupt otillfredsställande att en uppenbar gärningsman går fri och att ett brottsoffer är varken brottsoffer eller målsägare. När han den 9 oktober i fjol kallades till rättegången var han bortrest. När han öppnade brevet tre dagar senare, hade rättegången redan hållits.
Hur bekväm och feg får man vara? frågar han sig. Vad ska vi tro i vår verksamhet i brottsförebyggande rådet och vad ska byavakterna tro?
JO noterar att mannens eventuella anspråk på ersättning inte utreddes av polisen och att åklagaren Birgitta Fernlund skickade skrivelsen om enskilt anspråk till mannen tre dagar före huvudförhandlingen. Åklagarmyndigheten får tillfälle att yttra sig fram till 20 oktober varpå JO avgör ärendet.