Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jo, nog är det politisk lättja…

Tillkännagivande: Lars Karlstrand var rektor på min högstadieskola (Skönsberg). Jag känner mig dock inte särskilt jävig när jag skriver detta.

Lärare arbetar nära eleverna och gör ofta outplånliga intryck. Rektorer gör det inte. De flesta som minns sina rektorer från grundskoletiden gör det för att de gjort något fel och hamnat hos rektorn alternativt för att skolornas högsta pedagogiska ledare ofta har lite för stora förhoppningar på att långa avslutningstal ska mottas med glädje hos eleverna som sitter och väntar på att få gå på sommarlov…

Med detta sagt så vågar jag påstå att Sundsvalls kommun har gjort ett korrekt val när man utsett Lars Karlstrand till ny skoldirektör. Lars Karlstrand har varit lärare, rektor, skoldistriktschef, biträdande skoldirektör och tillförordnad skoldirektör. Han har överlevt skoldirektörsbyten, skiftande politiska majoriteter och har uppenbarligen varit tillräckligt kompetent och opartisk för att avancera i hierarkin oavsett vilken färg kommunstyret haft. Han har dessutom klarat av de tester som Sundsvalls kommun tillämpar vid chefsrekryteringar.

Så varför protesterar då Moderaterna så högljutt mot utnämningen av Lars Karlstrand? Elin Nilsson, Moderaternas starka företrädare i barn- och utbildningsnämnden, kallar i alla fall utnämningen för politisk lathet, sedan Karlstrand utnämnts efter att de två andra kandidaterna som togs ut till slutintervju valt att kliva av.

Politisk lathet?

Verkligen?

Vi tar det igen: Lars Karlstrand har varit lärare, rektor, skoldistriktschef, biträdande… Nej, ni kan bara backa tillbaka till det tidigare stycket och sedan kan vi alla samlas i aulan och konstatera att Lars Karlstrand är mer än kvalificerad för jobbet som skoldirektör. Att två andra kandidater funnits med i processen, men valt att dra tillbaka sina ansökningar innebär inte att Karlstrand gjort något form av Steven Bradbury-lopp. Även om den tidsödande och kostsamma processen skulle göras om – vilket Moderaterna kräver – skulle Lars Karlstrand med största sannolikhet stå som ny skoldirektör.

Kommer då ekonomin som genom ett trollslag att förbättras, resultaten skjuta i höjden och Sundsvall förvandlas till den Sverigeledande skolkommun som man så gärna vilja bli, nu då man har en ny skoldirektör på plats?

Nej, självfallet inte.

Om Sundsvall ska nå de högt uppsatta skolpolitiska målen krävs en kraftinsats från fler än bara skolförvaltningen. Ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden, kommundirektören, kommunstyrelsen, kommunalråden, fullmäktige – skolan är ett för viktigt politikområde för att enbart lämnas till nämndsledamöterna. Det påminns vi om när den här typen av strider blossar upp.

Om Moderaterna har något graverande att avslöja om tillsättningen av Lars Karlstrand, eller om partiet har argument för varför Lars Karlstrand är helt olämplig som skoldirektör, då bör man berätta det. Givetvis ska oppositionen vara en blåslampa på den majoritet som styr kommunen, men att man nu rasar över utnämningen av Karlstrand har mer att göra med att Moderaterna ogillar den sittande nämndsordföranden än processen kring anställningen av skoldirektören. Att i ett sådant här läge fokusera på en tjänstemannatillsättning är inte särskilt konstruktivt och heller inte särskilt kreativt.

Faktum är att det är själva definitionen på politisk lättja.