Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO riktar kritik mot Ånge kommun för kommunikation via SMS

Ånge kommun kritiseras av Justitieombudsmannen, JO. Anledningen är att individ- och familjeomsorgen använt SMS-kommunikation i samband med en pågående umgängestvist.

Händelsen inträffade 2016 då en domstol begärde in så kallade snabbupplysningar gällande en pågående umgängestvist. En informationsutlämning som vanligtvis ska föregås av kontakt med de det berör.

Enligt socialtjänsten på Ånge kommun så försökte man också få kontakt med mamman via telefon, men när det inte lyckades så valde socialsekreteraren att i stället skicka ett SMS. Något som man nu kritiseras för.

Enligt Justitieombudsmannen har förfarandet bland annat utgjort en integritetsrisk, varför JO framför kritik mot att handläggaren tog kontakt på det sätt som gjordes.

"Enligt min mening bör socialtjänsten iaktta stor försiktighet när de använder SMS för att kommunicera med enskilda, i synnerhet vid den inledande kontakten", skriver JO i sitt beslut, som i och med den framförda kritiken avslutar ärendet.