Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

João Pinheiro (S) försvarar sparkraven på skolan

Politikerna försvarar besparingarna på skolan.
– Kommunen har ett väldigt, väldigt svagt ekonomiskt resultat och skolorna måste precis som alla andra hålla sin budget, säger João Pinheiro (S).

De kommunala skolorna i Sundsvall klarar inte att hålla nere kostnaderna. Det är därför den politiska majoriteten har lagt på dem sparbetinget med bland annat vikariestopp.

– Skolorna har ett underskott på 20 miljoner på en miljardbudget. Det är egentligen relativt sett lite pengar och de har haft hela det här året på sig att ordna det, säger João Pinheiro, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Han är kritisk till att förvaltningen och chefstjänstemännen inte har tagit tag i ekonomin, och att politikerna måste ingripa.

– Vi ska titta över skolans ledningsorganisation. Varför har man inte gjort mer för att klara budget? Det handlar ju om en spottstyver i sammanhanget.

Åtgärderna som krävs för att komma till rätta med ekonomin är egentligen inte så stora, enligt João Pinheiro.

– Det är självklart inte meningen att skolorna ska äventyra barnens säkerhet. I så fall har de feltolkat våra direktiv. Vikariestoppet betyder ju bara att man noga ska se över behovet innan man tar in en vikarie.

Det ska väl skolorna alltid göra. Behövs det ett vikariestopp för det?

– Jag vet inte hur de hanterat det här tidigare. Men någonting är fel när man inte lyckas komma till rätta med ett underskott på 20 miljoner på nio månader.