Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb i stället för bidrag

Använd pengarna till att skapa jobb i stället för passiva bidrag.
Det är grundprincipen i KomiJobb-satsningen, som fungerar tack vare statliga pengar.

Kostnaderna för försörjningsstöd är ett ständigt bekymmer i den kommunala ekonomin, och i fjol var den cirka 120 miljoner kronor i Sundsvall.

KomiJobb går något förenklat ut på att låna pengar från försörjningsstödet och satsa dem på extrajobb inom kommunen, myndigheter och föreningar.

De cirka 8 000 kronor i månaden som en Sundsvallsbo tidigare skulle fått i försörjningsstöd blir nu en tredjedel av lönekostnaden. Resten täcks upp av staten.

Den som får anställning via KomiJobb får avtalsenlig lön i upp till ett år. Vinsten för kommunen kommer när personen går vidare till jobb, utbildning eller har kvalificerat sig för a-kassa eller andra trygghetssystem. Kommunen får också in ökade skatteintäkter när de får en lön som alla andra.

Det 60-tal som redan fått jobb finns exempelvis på Erikshjälpen, Norra berget, Galanttvätten, Ljusta aktivitet center och servicegruppen. Flera föreningar har anmält intresse.

En bred politisk majoritet räknar med att 600 Sundsvallsbor ska få denna chans under tre år. Den sammanlagda vinsten för kommunen blir 72 miljoner kronor fram till 2016.

– Det finns andra riktigt stora vinster. Hur bokför man det mänskliga värdet i att barn får växa upp med föräldrar som har ett jobb, och som kan ge dem mer än det allra nödvändigaste? Eller uteblivna kostnader för missbruk och ohälsa? säger Ronny Rönnbäck.