Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbigt för kungsörnen

Det finns omkring 50 kungsörnspar i Västernorrland. Av dessa vara det bara fyra par som lyckades med häckningen under 2013, samtliga i Ångermanland.

– Det fanns ingen lyckad häckning i Medelpad vad jag känner till, säger Thomas Birkö, som ansvarar för inventeringarna av kungsörnar i Västernorrland.

40 000 kronor får man från länsstyrelsen för att kunna genomföra inventeringarna. Pengar som används för att betala reseersättningar till personer som reser och lägger ner obetald tid på att göra inventeringarna.

Delar av Strömsunds kommun går in i Ångermanland och räknas den delen med så var det sex lyckade förökningar totalt sett. Thomas Birkö konstaterar att dessa förökningar skedde inom det område den berömda Junselevargen finns.

– En anledning till att det varit dåligt med förökningar beror på dålig mattillgång. Där Junselevargen finns har örnarna kunnat få mat från kadaver.

Thomas Birkö uppger att tillgången på gnagare och skogsfågel varit liten under de två senaste åren.

– Nu verkar det som om tillgången på gnagare ökar. Samtidigt kan den milda vintern ha varit gynnsam vilket gör att det gått åt mindre energi för att hålla sig varm.