Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobblycka krävs för att minska stressen i arbetet

Nu är julledigheten över. Många ser fram emot att börja jobba, men för andra väntar en stressig tillvaro. Tre av tio tjänstemän i Västernorrland anser att jobbet kräver så mycket energi att det påverkar det övriga livet negativt. Var femte upplever en av de tydligaste signalerna på stress – svårt att sova på grund av tankar på jobbet. Målet måste vara att människor ska må bra på arbetet och av jobbet man utför om stressen ska kunna minska.

Läs också: Stress är det största problemet inom arbetsmiljö

Läs också: Mobbning en orsak till den sjuka jobbstressen

Trots åratal av insatser för att minska den negativa stressen, bara under det senaste året har en rad politiska initiativ tagits, är den ett problem i arbetslivet. Detta bekräftas i en ny undersökning, Juseks stressbarometer, där 2000 akademiker och tjänstemän ingår. Resultaten visar att skillnaderna mellan olika delar av landet är stora. Västernorrland tillhör en del av landet där stressen är relativt låg. Trots det upplever tre av tio i hög utsträckning negativ stress i sitt arbete. Ungefär lika många anser att jobbet kräver så mycket energi att det påverkar det övriga livet negativt.

Även om resultaten för Västernorrland när det gäller de flesta frågor kopplat till stress ligger i linje med hur det ser ut totalt i landet finns resultat där länet hamnar sämre än genomsnittet. En sådan fråga är om man har samtal med sin närmaste chef om arbetsbelastning, stress och balans i livet. I landet uppger 38 procent att de i hög utsträckning har sådana samtal och motsvarande siffra för Västernorrland är 31 procent.

I många fall leder stressen till ohälsa, vilket både innebär lidande för individen och gör stress till en samhällsutmaning. Stress gör också att organisationer fungerar och presterar sämre. Studien visar att många av de faktorer som förklarar den negativa stressen samtidigt kan påverka arbetsgivares möjlighet att rekrytera rätt kompetens eller bedriva en effektiv verksamhet. Det handlar om faktorer som att ha inflytande i arbetet, ledning och styrning samt ett bra stöd från närmaste chef.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Med utgångspunkt i undersökningen ser Jusek tre åtgärder för att komma åt stressen:

■ Satsa på ledarskap och styrning. Det kan handla om att skapa möjligheter till återhämtning efter mycket jobb eller utrymme för kontakt med närmaste chef. Samtidigt är första linjens chefer ofta de som är mest stressade, vilket innebär att det är viktigt att chefer måste få möjlighet att vara just chefer.

■ Anpassa åtgärder till olika individer. Olika människor blir stressade av olika saker. Ett exempel är tillgänglighet utanför arbetstid, något som en del upplever som stressade och andra tycker är positivt. Därför behövs överenskommelser med enskilda medarbetare, snarare än regler som ska passa alla.

■ Satsa på att öka jobblyckan. Frånvaro av stress är inte samma sak som att må bra på jobbet, målet måste i stället vara att det ska öka välbefinnandet. Förutom en höjd livskvalitet visar forskning att det bidrar till effektivare organisationer.

Läs också: Förenkla på jobbet – minska stressen för arbetarna

Läs också: Förbättrad livskvalitet genom att öka välbefinnandet på jobbet

När nu ett nytt år inleds vill vi uppmana arbetsgivarna i Västernorrland att sätta fokus på att minska jobbstressen. Det kan ske genom att prioritera styrning och ledning samt genom att anpassa åtgärder till olika individers behov. Helt avgörande för en framtid med mindre negativ stress på jobbet är dock att göra jobblycka till ledstjärnan i arbetet för en god arbetsmiljö. Eftersom både medarbetare och arbetsgivare vinner på ett ökat välbefinnande finns all anledning att sätta igång redan i dag.

Sofia Larsen

Ordförande, Jusek

Magnus Hedberg

Vd Jusek

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel