Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbpolitiken är ett fiasko

Traineejobben var i valrörelsen det trumfkort som regeringen spelade ut så fort den höga ungdomsarbetslösheten kom på tal.

32000 platser skulle snabbt fixas fram. När SVT nu har begärt ut statistik från Arbetsförmedlingen så visar det sig att en (1) ung person har registerats på ett traineejobb. Ytterligare en handfull kan ha fått en plats utan att det ännu har hunnit in i statistiken.

Att klassificera det som ett fiasko hittills är nog inte att ta i för mycket.

I sak är traineejobb eller lärlingstjänster en bra tanke. Att många unga har svårt att få in foten på arbetsmarknaden är ett faktum. Det beror dels på att de saknar arbetslivserfarenhet, dels på höga ingångslöner som gör att arbetsgivare hellre anställer en person med erfarenhet för en mycket liten merkostnad i stället för att chansanställa ett oprövat kort. Då kan just trainee- eller lärlingstjänster vara den där bryggan in på arbetsmarknaden. Arbetsgivare kan till en lägre kostnad anställa en ung och oerfaren person i utbyte mot att denne lärs upp i yrket och får erfarenheter och färdigheter som blir värdefulla när nästa jobb ska sökas.

Med tanke på hur lite regeringen i övrigt verkar ha att komma med vad det gäller att möta ungdomsarbetslösheten så är det läge att gå till botten med varför bara, i bästa fall, tio personer hittills har getts möjligheten att få ett traineejobb.