Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Asplunds mamma om Sture Bergwalls nya bok: "Han har smutskastat Johan"

Artikel 1 av 1
Johanfallet
Visa alla artiklar

I Sture Bergwalls nya bok berättar han hur han var fullt medveten när han ljög och tog på sig Johanfallet. Något som rör upp starka känslor hos Johan Asplunds föräldrar.
– Det tycker jag är det värsta i det här, säger Johans mamma, Anna-Clara Asplund till SVT Västernorrland.

När Sture Bergwall i dagarna släpper sin bok "Bara jag vet vem jag är", beskriver han hur han under namnet Thomas Quick kunde dömas för åtta mord han inte begått.

Ett av de brott han tog på sig var försvinnandet av då 11-årige Johan Asplund, som han senare dömdes för mord på -och friades från efter att han tagit tillbaka sitt erkännande.

För SVT Västernorrland berättar nu Johan Asplunds mamma om hur hon känner inför utgivningen av boken.

– Det känns väldigt märkligt att han ska få så mycket uppmärksamhet för den här boken, efter allt lidande han orsakat för oss under så många år, säger Anna-Clara Asplund till SVT Västernorrland.

Johan Asplund försvann från sitt hem i Bosvedjan, en fredagsmorgon i november 1980.

Det omskrivna fallet har gäckat polisen i 35 år, och än i dag söker både föräldrarna till Johan, och polisen efter svar om vad som hände den dagen.

Läs också: Unik tidslinje – följ de kritiska minuterna när Johan försvann

Enligt SVT Västernorrland, beskriver Bergwall i boken hur han var fullt medveten när han ljög och tog på sig Johanfallet.

– Och det tycker jag är det värsta i det här. Att han visste att allt bara var påhitt. Så mycket lidande det här har gett mig och Björn, vår familj, släkt, vänner och bekanta. Hans historier om att han slängt Johans huvud hit och hans kropp dit, och att han ätit av honom. Han har smutskastat Johan. Det är helt förfärligt, säger Anna-Clara Asplund, till SVT Västernorrland.

Anna-Clara Asplund säger till SVT att hon själv inte läst boken, men att det utan Bergwalls historier aldrig hade blivit någonting.

I en intervju med Östersundsposten som publicerades förra veckan, berättade Bergwall om varför han skrivit boken.

– Det finns flera skäl, men jag tror att jag har en viktig historia att berätta. Det har skrivits böcker om mitt fall och nu ville jag själv ge min bild. Vad hände med Sture Bergwall under terapin, under vallningarna, hur mådde jag? Det är ju en bild som inte har varit så tydlig egentligen, berättade han då.

Läs också: Hör Sture Bergwall berätta om sitt liv och flytten till Åre

Läs också: Johan Asplunds föräldrar kräver ursäkt – eller miljonbelopp