Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Dereborn har hittat hem i ny roll

Johan Dereborn har praktiskt taget turnerat i 25 år. Hans bas har tagit honom till flera världsdelar och han har varit en centralgestalt i E-types liveband och spelat med Johnny Cash.
Nu har han flyttat sin studio och sitt liv till Norrfjolsta utanför Sundsvall för att ge sig in i något nytt.

Annons

Johan Dereborn började sin musikaliska utbildning redan i familjehemmet i Älgered utanför Bergsjö i Hälsingland. Hans pappa Bosse var musiklärare och även bandledare för Frälsningsarméns musikkår i Sundsvall. Johan gick sedan musiklinjen på gymnasiet i Härnösand och kom in på Musikhögskolan i Stockholm.

– Jag ville egentligen gå fordonsteknisk men pappa fixade så att jag kom in på musiklinjen och det har jag inte ångrat, säger Johan Dereborn samtidigt som han visar oss sin studio som ligger på ovanvåningen i det stora gamla fina huset i Norrfjolsta.

– Det tog mig 20 år att första vilken nytta det gav av att spela med Frälsningsarméns musikkår. Jag hade spelat nästan alla instrument och fick lära mig noter. Men det var lite svårt i puberteten att dra på sig uniformen när man bara ville smälta in.

Under några år har han gradvis ändra inriktning i sitt liv och nu när han flyttat in i huset med sin sambo Annika Höglund, som driver Smedjan, har han landat. Det idoga turnerandet han ägnat nästan 25 år åt har han mer eller mindre bytt ut mot att jobba i sin egen studio.

– Jag är snart 50 år. Det känns konstigt att stå i "Knäckebröhult" och spela på ett disco för 18-åringar. 2012 är faktiskt första gången på 13 år som jag inte är med och ansvarar för E-types liveband. Men det är märkligt att byta liv och samtidigt vara en bekräftelsetorsk.

Det var på Musikhögskolan i Stockholm som karriären tog fart. Där knöt Johan kontakter inom musikvärlden och efter två år hade han så mycket spelningar att han hoppade av utbildningen.

– Sedan gjorde jag det i 25 år. Många jag känner i alla banden som spelar i tv är mina gamla klasskompisar. Jag känner mig lite stolt när jag ser dem.

På 1980-talet hamnade han via turnéer i frikyrkosvängen i dansband och sträckan mellan Göteborg och Tyskland har han sett många gånger.

– Periodvis var det väldigt tråkigt men jag lärde mig otroligt mycket, vi spelade fem timmar per spelning.

De sista tio åren har Johan Dereborn utvecklat sitt studiotänk och det stärktes när han flyttade tillbaka till Bergsjö från Stockholm. När han nu slagit sig ner i Norrfjolsta har han kommit in i producentrollen ännu mer.

– Jag tänkte börja i lugn och ro men folk har hört av sig och fler kommer tillbaka. Jag trivs jättebra och det börjar låta bra också.

Han har fått spela in allt från dödsmetall till dragspel och kyrkokör. Johan Dereborn håller sig till ett analogt mixerbord, något som han tror kan ses som omodernt.

– Det finns något i det, det händer något i det som inte går att förklara. Jag kan laga precis vad som helst vid en inspelning, men det finns inte en knapp som det står "feelning" på.