Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Olsson är på väg tillbaka

Här kommer helgens glada skidbesked: Johan Olsson har på allvar kommit i gång med träningen.

Nu tränar jag ordentligt och det bästa är att kroppen svarar bra på träningen, säger Johan Olsson till TT.

Han erkänner samtidigt att det nu blir en kamp mot klockan för att hinna i form till skid-VM i Falun, som inleds den 18 februari.

Träningen går bra och jag har också fått till flera tempopass. Men nu blir det några veckors stålbad för min del. Jag har en plan för hur jag ska bli i form till VM, men ingenting får gå fel. Då handlar det inte bara om träning utan lika mycket om att få rätt återhämtning, säger Johan, på hemväg från ett fem dagars träningsläger i Bruksvallarna.

Bättre än ifjol

Även i fjol hade Johan en kamp mot klockan för att hinna bli fri från skada till OS i Sotji. Han lyckades och kom hem med ett guld och ett silver.

Nu ligger jag betydligt bättre till jämfört med förra året. Då var jag ytterst nära att ge upp. Så är inte läget nu.

En viktig orsak till Johans optimism är att han fått en bra grundträningsperiod under sommaren och hösten. Det minimerar skadan efter den virusinfektion som slog ut honom i december.

Min träningsgrund betyder mycket, likson det faktum att jag är 34 år och hunnit bygga upp ett bra vägnät av blodkärl i musklerna. Jag har vi varit i gång med träningen sedan nyår, säger Johan.

En specialplan

I kampen för att komma tillbaka ingår också rollen som far till Molly 3, och Signe sex månader, som han har tillsammans med skidprofilen Anna Olsson.

Det känns bra att Anna förstår min situation och inspirerar mig att göra den där satsningen till Falun. Hon har hand om hemmajobbet vilket gör att jag sedan får vara beredd att ta 15 års pappaledighet (skratt).

Kommande vecka återvänder Johan till Bruksvallarna för ytterligare ett privat träningsläger. Då ska han hålla sig isolerad och genomföra sin specialplan för att komma i form till VM. Det stora testet sker i samband med SM i Örebro i slutet av januari.

Där vill jag åka så bra att jag verkligen förtjänar en plats i svenska VM-laget. Går det bra blir det höghöjdsläger i början av februari. Går det dåligt hoppar jag redan då av VM och siktar enbart på Vasaloppet, säger Johan som naturligtvis följt Tour de Ski.
Spontant känns det som att de åker oerhört fort och man frågar sig om det blir möjligt att kunna komma tillbaka till den nivån. Men jag har gjort det förr och kan säkert göra det igen.