Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Olssons äventyr fortsätter – genomför en svensk klassiker: "Nu ska jag simma lugnt"

Han har redan cyklat Vätternrundan – och i helgen är det dags för Vansbrosimningen. Johan Olsson är i full gång för att genomföra en svensk klassiker. – Det får bli Tarzancrawl. Jag har nog inte simmat sedan jag gick på högstadiet, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

För drygt en månad sedan genomförde Johan Olsson den första delen i en svensk klassiker. Då cyklade han de 30 milen runt Sveriges näst största sjö Vättern.

På lördag fortsätter den forne skidkungen sin resa för att genom föra en komplett svensk klassiker. Då stundar Vansbrosimningen som innebär tre kilometers simning i öppet vatten.

– Jag tror min bästa gren är nog ryggsim, det är lite mer som att plaska i poolen. Jag vet inte om det fungerar så bra i Vansbrosimningen, säger Johan Olsson om momentet till Dagens Nyheter.

Han förklarar en av anledningarna till varför han vill genomföra de fyra momenten som utgör klassikern. Johan Olsson poängterar att han vill testa sin fysiska och mentala status – och hur den fungerar utanför skidvärlden.

– Man får ta större ansvar själv som motionär, säger Johan Olsson, innan han berättar om sina träningsförutsättningar inför loppet.

– Det har varit kallt så jag har inte simmat så mycket utomhus. Jag har mest simmat inomhus men simmade i Sidsjön i förra veckan. I midsomras provade jag att simma i havet men det var typ åtta grader, det blev ingen långsimning.

Efter simningen är det dags för 30 kilometer terränglöpning. När Lidingöloppet går av stapeln i slutet av september så har Johan Olsson laddat länge inför just löpningen.

– Det är ett lopp som jag under lång tid har velat springa, nu ska det bli av. Löpningen ligger mig varmt om hjärtat, det gäller bara hålla sig skadefri.

Och i mars nästa år är tanken att han ska avsluta den sista delen i klassikern.

– Det kommer att bli speciellt att stå på startlinjen i Berga by och vara tillbaka i min sport, så att säga. Jag ska försöka ta mig tid att träna för det också. Jag har inte stått på rullskidorna en gång i sommar utan bara tränat för de andra momenten, avslutar han.