Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JOHANSSON: Det var nästan inte kul – men nu är vägen rakare mot ett svenskt JVM-guld

13 sekunder tog det.
Sedan hade Sverige städat undan Danmark och säkrat förstaplatsen i gruppen.
Jag gäspade, applåderade lite och drack perfekt bryggt kaffe.
Mycket mer än så tar jag inte med mig från Helsingfors ishall denna onsdag.

Annons

Bollinnehav i fotboll ses ofta som ett verktyg för att vinna matcher. "Så länge vi har bollen, kan motståndarna inte göra mål", menar något förenklat bollinnehavsförespråkare som Pep Guardiola och Arsené Wenger.

Skulle de fotbollsfilosoferna sett Sveriges match mot Danmark i JVM (vilket känns högst osannolikt) skulle de ha ställt sig upp och applåderat. I sextio spelminuter. För det var nämligen så det såg ut, från start till mål.

Sverige var bättre, rappare, tajtare och snäppet vassare i allt (förutom en del i andra). Precis som det ska vara. Sverige ska slå Danmark 9,89 gånger av 10.

Felix Sandström fick hålla nollan i sin första JVM-match. Helt rätt av Rikard Grönborg att vila Linus Söderström efter jättematchen mot USA. Jag håller inte med Niklas Wikegård och Sanny Lindström om att Linus Söderström skulle ha stått mot Danmark. Jag kan till och med sträcka mig så långt att jag tycker att Felix Sandström, som på förhand sågs som Sveriges förstemålvakt, ska stå sista gruppspelsmatchen mot Kanada. Då har Sverige två målvakter i gång inför slutspelet. Så lär det dock inte bli. Söderström är nog tillbaka mot Kanada.

Andra intryck från Sverige-Danmark, som spelades inför en halvtom arena i norra Helsingfors, är att Juniorkronornas förstakedja Adrian Kempe, Axel Holmström och Oskar Lindblom äntligen visade att de kan leda detta lag. Mot våra röda grannar var trion bäst på isen, framför allt Adrian Kempe som öppnade målskyttet efter 13 sekunder och visade en helt annan vilja mot Danmark än mot USA och de minuter han spelade mot Schweiz innan han togs av. Viktigt inför ett stundande slutspel att Sveriges ledande kedja börjar producera och visa upp sig från sin bästa sida. Samtidigt går det inte direkt att klaga på Juniorkronorna då de efter tre spelade matcher gjort flest mål (14), släppt in minst (3) och tagit flest poäng (9) av alla lag i hela turneringen.

Nu väntar troligtvis Slovakien i kvartsfinal då Sverige säkrat förstaplatsen i gruppen. Ett lag Juniorkronorna ska slå, även fast de åkte på stryk mot dem förra året i bronsmatchen. Men det är två nya lag med helt andra kvaliteter som ställs mot varandra nu. Slovakien med en något svagare årskull, Sverige med en av sina bästa på mycket, mycket länge.

Så bra att det nästan luktar lite svenskt guld i Helsingfors.