Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JOHANSSON: Pinsamt Sverige – jag tycker synd om Felix Sandström

HELSINGFORS. Pinsamt, Sverige.
Jag förstår besvikelsen över semifinalmardrömmen och den förlorade guldchansen.
Men att spela så här i en medaljmatch? Det är rent ut sagt bedrövligt.

Annons

Jag tycker synd om Felix Sandström. Brynäsmålvakten som jag beundrar både som människa och spelare. När alla andra i Sverige klagade över domsluten mot Finland ville Felix inte stämma in i kritiken. Han sa som det var. Sverige gjorde sin sämsta match i turneringen, när det gällde som mest. Det var uppfriskande att höra en 18-åring gå emot sina lagkamrater och göra det enda rätta; syna lagets bleka insats och inte skylla på något annat.

Att alla utespelare sviker honom i hans stora match denna turnering tycker jag är sorgligt. Han tvingades släppa in åtta mål (!) och jag vet inte om han ska ta på sig något av målen. Sveriges försvar tillät jänkarna göra lite vad de ville och om det inte var styrningar från nära håll, var det amerikanare som fick trycka in puckar framför en helt ensam Sandström.

Fram till bronsmatchen hade Sverige släppt in sju mål på sju matcher. Jag hyllade kollektivet och den enorma arbetsinsatsen i egen zon. Mot USA blev det åtta mål på tre perioder. Makalöst uselt.

Jag har ju följt detta lag under en lång tid nu. Jag var på plats under uppladdningslägret i Huddinge för tre veckor sedan och har varit i Helsingfors i åtta dagar. Under dessa veckor har jag lärt känna många av spelarna och jag tycker mig kunna sätta en stämpel på årets juniorkronor.

Det här är ett guld-eller-inget-lag. En mentalitet som jag kan älska. De hade ett mål inför turneringen och det var att vinna hela skiten. Annars fick det vara.

Däremot går det inte i en medaljmatch att agera som att man redan sitter på flyget hem till Sverige. Det är inte acceptabelt. Då sviker man sig själva och hela det svenska hockeyfolket.

Nu har Sverige två raka JVM-misslyckanden. Båda gångerna har Sverige varit fantastiskt bra i gruppspelet och inledningen av slutspelet för att sedan falla i semifinalen och stå för ett bottennapp i bronsmatchen. Och i snart tio år har Sverige varit guldkandidater i JVM. Det har slutat med ett guld. Det är dags att svensk hockey tittar sig själv i spegeln och går till botten med varför Sverige år efter år i JVM kraschar när det gäller som mest.

Jag lämnar Helsingfors med en bitter eftersmak. Det som skulle bli en svensk guldfest slutade i en katastrof.