Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JOHANSSON: Sämst när det gällde som mest – lillebror blev återigen storebror

HELSINGFORS. Det var inte så här det skulle sluta.
Det var nu Sverige skulle ta revansch efter den bittra finalförlusten i Malmö 2013.
Men när det gällde som mest gjorde Sverige sin sämsta match i JVM.
Lillebror blev storebror. Igen. Precis som för två år sedan.

Annons

"Det är det värsta jag varit med om i min karriär. Jag vill ALDRIG uppleva det igen". Orden kommer innan supermötet mot Finland. Det är Anton Karlsson som säger det. Den enda JVM-spelaren som var med redan för två år sedan i Malmö. Då var allt svart och miserabelt.

Precis som nu. Två år senare i Helsingfors. Enda skillnaden är att i stället för en fullsatt arena med ledsna svenskar sitter kanske 10 000 finländare runt mig nu och upplever en hockeyeufori som inte går att mäta.

Jag är tom. Det var inte så här det skulle sluta. Efter ett fantastiskt gruppspel och en magisk kvartsfinal skulle lillebror Finland få smaka på sin egen medicin från 2013. Förlora på hemmaplan i en avgörande slutspelsmatch.

Sverige hade alla förutsättningar för att ta sig till final. Årets Juniorkronorna är det mest talangfulla de senaste åren och Rikard Grönborg har verkligen lyckats få varje spelare att acceptera sin roll. Oavsett om det är Adrian Kempe i förstakedjan eller Jens Lööke i fjärde.

Men när det gällde som mest, vek Sverige ned sig. Det var krampaktigt, viljelöst och energifattigt. Allt som Juniorkronorna inte varit tidigare i turneringen. Efter Finlands 2-1-mål hittade Sverige aldrig en väg tillbaka in i matchen. Och det blev ingen slutforcering från svenskarna. Rikard Grönborg kändes passiv i båset och matchade till exempel rollspelaren Anton Karlsson i slutskedet. Inget annat än ett stort felbeslut.

Nu väntar bronsmatch för Sverige. Ett misslyckande. Inget annat än ett misslyckande.