Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johaug kopplade grepp i Touren

Therese Johaug blir svårstoppad i årets Tour de Ski. I lördagens 15-kilometerslopp med masstart satte norskan högsta fart från start och ingen vågade eller orkade gå med i tempot.

Annons

Prispallen blev helnorsk. Johaug vann överlägset, 38 sekunder före Ingvild Flugstad Østberg. Heidi Weng blev trea.

Bakom norskorna utkämpade Charlotte Kalla en kamp mot finländskorna Kerttu Niskanen och Anne Kyllönen om fjärdeplatsen. Det blev en upploppsstrid, där Kalla fick ge sig och det blev en sjätte plats.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska summera loppet, krafterna åkte jojo, sade Charlotte Kalla till SVT.

"Svårt utgångsläge"

Kalla var snabbt uppe bland tätåkarna och hade Therese Johaugs rygg inledningsvis.

– Men jag kände snabbt att jag inte kunde haka på i det tempot, sade Kalla, som ligger fyra totalt och är 2.12 efter Johaug i sammandraget.

Anna Haag åkte upp sig från 57:e till en 17:e plats.

– Jag hade ett svårt utgångsläge och utgångsfarten fick jag sota för, men i det stora hela är jag ganska nöjd, som är fyra minuter efter täten inför söndagens 5-kilometerslopp.

Johaug hade 44 sekunder att plocka in på landsmaninnan Ingvild Flugstad Østberg efter fredagens inledande sprint. Efter den klara segern och utdelade bonuspoäng leder hon nu Tour de Ski.

Det svenska herrlaget har decimerats ytterligare.

Svanebo sjuk

Calle Halfvarsson och Marcus Hellner tvingades tacka nej till Tour de Ski på grund av sjukdom. På lördagsmorgonen kom ett nytt återbud. Anders Svanebo – Charlotte Kallas sambo – vaknade med feber och tvingas avbryta Touren. Svanebo var krasslig kring jul och isolerades från övriga truppen. Han kom ändå till start i fredagens sprint, där han hade 84:e bästa tid i kvalet.

Under eftermiddagen avgörs en tremil i klassisk stil för herrarna