Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Bauergymnasiet vill bara maximera vinsten

Jag är riktigt förbannad. John Bauerkoncernen ägs av ett danskt riskkapitalbolag (Axcel) som gör allt för att maximera sin vinst och detta går ut över kvalitén på undervisningen på John Bauer, Sundsvall.

2003 började jag min anställning på John Bauer och ganska snart upptäckte jag att friskola inte är något annat än ett nytt sätt att tjäna snabba cash på i ett Sverige med kanske världens frikostigaste skolsystem.

På John Bauer i Sundsvall handlar det endast om att maximera vinsten, och detta på elevers och lärares bekostnad. Kvalitén sjunker många gånger till bottennivåer.

Några få exempel på eländet:

* Många elever vid skolan sitter uppkopplade, spelar dataspel( World of Warcraft, Counterstrike) och på diverse så kallade sociala medier (Facebook ,MSN) eller på Spotify och lyssnar på musik. Dessa aktiviteter sker även i stor utsträckning på lektionstid.

Jag och flera andra lärare har försökt få stopp på eländet men skolledningen är inte intresserad, på grund av att elever som stoppas från att spela, surfa, chatta med mera, skolkar eller hoppar av skolan och då tappar förstås John Bauer och ägarna elevpengen. Självklart har skolan de tekniska kunskaperna att stänga ute eleverna från sådana dåliga aktiviteter men viljan finns inte från lokala skolledningen, John Bauer-organisationen eller de danska ägarna.

* Det sparas in på böcker till eleverna, främst i matematik och engelska och att jobba hemma är i stort sett uteslutet. Kurser bakas in i varandra och kursmoment försvinner vilket sparar tid och lärarresurser.

Matematik B har lagts ut på mindre än 30 timmar. Vi har många svaga elever som skulle behöva betydligt mer tid för att klara kursen, 75-100 timmar, som jag vet att andra skolor gör. Många elever klarar inte kurserna och kvalitén sjunker. På skolan finns många så kallade Priv-elever (elever som inte är klara med en eller fler av grundskolans kurser), dessa placeras i vanliga och stora klasser och får inget vettigt extra stöd eller hjälp av specialpedagoger som de skulle behöva. Mig veterligen har ingen av dessa elever klarat Matematik A hos oss. Men skolledningen curlar på.

*Alla dessa besparingar leder också till att många lärare tvingas till att godkänna elever som inte klarat Skolverkets mål och betygskriterier. Det finns exempel på elever som inte deltagit i undervisningen och inte gjort vare sig praktiska eller teoretiska moment men ändå blivit godkända. John Bauer, Sundsvall, följer inte alltid Skolverkets kursmål och betygskriterier.

*Det sparas in på fortbildning för lärare med motiveringen att "ni sätter för många IG".

*En rättvis och riktig betygsättning är en förutsättning för en fungerande skola. John Bauer i Sundsvall fungerar inte.

*Våra skattepengar kunde gett en bra skola men försvinner nu som vinster utomlands.

Jag uppmanar föräldrar till att fundera över vad din son/dotter väljer för skola i det stundande gymnasievalet. Vill ni ha en bra yrkes- eller studieförberedande skola så är inte John Bauer den skola jag rekommenderar.

Pär Lindberg

Lärare vid John Bauergymnasiet och med 26 års erfarenhet i Sundsvalls skolor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel