Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johnnys sjö är snart i hamn

Efter två dagars grävarbete har sjön börjat fyllas. Arkitekten Johnny Isaksson i Ållerviken byggde först sitt drömhus, sedan började han rita på en sjö.

– Man ska förstås kunna bada i den och så ska den vara en fröjd för ögat, säger han.

Sjöfåglarna sveper över Ållerviken. Den här våren tycks de ha andra mål i sikte.

– Men så småningom kanske jag får hit fåglar också. Det vore trevligt, säger Johnny Isaksson medan han blickar ut över sitt senaste projekt.

Den uppgrävda leran ligger i högar framför hans fötter och smältvattnet från berget samlas upp i den numera två meter djupa sjön.

– Nivån kommer att stiga ytterligare en meter. Sedan finns det ett utlopp där i andra änden. På höstarna är det bara att dra upp dammluckorna. Då ska sjön tömmas och vattnet kommer att rinner neröver i en bäck, förklarar Johnny Isaksson.

I höstas lämnade han sin ansökan om att få bygga sjön.

– Det gick lättare än jag trodde, men den får bara vara 500 kvadratmeter. Jag hade hoppats på att få göra den större men då måste det till en miljöprövning och det blir för kostsamt, säger Johnny Isaksson.

Marken han har förfogat över består av 15 000 kvadratmeter fördelat på tre tomter, varav en är såld och ytterligare en är till salu.

– Jag kommer att göra i ordning en gemensamhetsanläggning här som alla ska kunna utnyttja, bara jag får grannarna med mig. Jag ska rensa upp vegetationen och göra riktigt fint med en badstrand och en brygga vid sjön, säger han.

Han har inte behövt lägga ut några dukar för att klä bottnen.

– Nej, jag gjorde en markundersökning innan och det här är gammal sjöbotten. Det är hur tätt som helst, säger han.

Vad sa grävmaskinisten - var han skeptisk?

– Nej, inte alls. Vi är vädurar båda två. Vädurar är kreativa och går ofta före i olika sammanhang, säger Johnny Isaksson.

Namnet på sjön är också bestämt.

– Den ska heta Brocksjön av nostalgiska skäl. Jag är född på en plats mellan Hoting och Strömsund och där finns det en sjö som heter Brocksjön.

– Många trodde nog inte att det här skulle bli av, men det kommer att bli jättefint. Grävarbetet kanske kostar 20 000 kronor så det här blir inte dyrare än om jag hade anlagt ett litet spa, säger Johnny Isaksson.