Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Karlsson får Ludvig Nordströms novellpris: "Han har en absurdistisk ton"

Författaren Jonas Karlsson tilldelas Ludvig Nordström-sällskapets novellpris för 2018.
– Han skriver väldigt bra och har en lite absurdistisk ton, säger Lena Gedin från sällskapet.

Ludvig Nordström-sällskapets jury har läst hans tre novellsamlingar: Det andra målet (Wahlström & Widstrand 2007), Den perfekte vännen (W&W 2009) och Spelreglerna (W&W 2011) samt två Novellix-utgåvor: Spår i snön 2011 och Ingenting 2015.

Han har också skrivit två romaner eller kortberättelser: God Jul (W&W 2013) och Jag är en tjuv (W&W 2015).

– Men det är novellerna han får pris för. Vi var helt eniga i juryn och mycket glada över att ha fått stifta bekantskap med både korta och långa noveller av en så varierad, underfundig, rolig och bitvis lätt absurdistisk författare, säger Lena Gedin.

Jonas Karlsson är författare, skådespelare och dramatiker och har medverkat i en rad produktioner. Han nominerades bland annat till en guldbagge för bästa manliga biroll i filmen "30:e november".

Som författare har Jonas Karlsson utvecklat ett speciellt förhållande till novellen, som han har liknat vid kortfilmsformat. Han arbetar med metalitterära inslag, det vill säga att samma personer återkommer i olika noveller, och har genomgående fått fina recensioner.

Ludvig Nordström-priset är på 15 000 kronor plus ett diplom och utdelas vartannat år till en journalist och vartannat år till en novellförfattare. Härnösands läroverks/gymnasiums kamratförening och Härnösands kommun står för varsin hälft av summan.

Motivationen lyder:

"För en novellkonst som med underfundig humor, stilistisk säkerhet och formmässig nyfikenhet skildrar det sociala spelet och spelreglernas absurditet. Jonas Karlssons noveller utspelar sig i en igenkännbar vardagsverklighet, men söker sig hela tiden till platser där det bekanta blir främmande och det trygga blir osäkert."

Jurymedlemmar har varit Eva Nordlinder, Roger Edholm, båda verksamma vid Mittuniversitetet i Sundsvall, och Lena Gedin som är styrelseledamot i Ludvig Nordström-sällskapet.

Prisutdelningen kommer att ske vid Ludvig Nordström-sällskapets årsmöte den 24 mars 2018.

– Vi fick anpassa oss till när Jonas Karlsson kunde komma och ta emot det. Han är ju mycket upptagen, bland annat med en inspelning av filmen Snömannen, men har tackat ja till den 24 mars, säger Lena Gedin.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Dans: Mira Helenius Martinsson slutar på Norrdans

Konst: Skymningens viskande ansikten - medeltidsruin i Nordingrå får nytt liv

Musik: Instrumentet med den mänskliga rösten – orglarna i Örnsköldsvik berättar många historier

Böcker: Glimtar av en barndom - Bo R Holmberg gläntar på dörren till det förflutna

Konst: Den konstnärliga vilden från Sollefteå – nu visas Einar Scheléns konst på Murbergets länsmuseum

Böcker: Bergatroll, klokgubbar och fäbodens guld - boken om Ovanmon är en spännande historia

Debatt: Det är avgörande vilka bilder som sprids av landsbygden

Krönika: Hela Sverige kan inte leva – vi har inte råd med alla bidragsslukande stödområden