Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Karlsson får O'Neill-stipendiet

Skådespelaren Jonas Karlsson tilldelas Dramatens O'Neill-stipendium.

Jonas Karlsson har spelat i en rad filmer och teateruppsättningar. Senast har han synts i Stefan Larssons uppsättningar av Ingmar Bergmans "Scener ur ett äktenskap" och "Fanny och Alexander" på Dramaten men också i thrillern "Snömannen".

"Han är sötma och sveda. I ena ögonvrån en duva, i den andra ögonvrån en orm. Han får orden att kännas som om de alldeles oväntat dök upp för honom. Dramatikern står häpen bredvid och antecknar. Han kan spela med en diskretion som får åskådaren att kastas ur stolen utan att märka det", skriver Dramaten i sin motivering.

Stipendiet ska, enligt dramatikern Eugene O'Neill, tilldelas "högt förtjänta artister på Dramaten". Första gången det delades ut var 1956.

Fakta: O'Neill-stipendiet

O'Neill-stipendiet är uppkallat efter den amerikanske författaren Eugene O'Neill, som innan han dog 1953 testamenterade pjäsen "Lång dags färd mot natt" till Dramaten.

Stipendiesumman kommer från en minnesfond uppförd i O'Neills namn och ska gå till "högt förtjänta artister vid teatern".

De första O'Neill-stipendiaterna var Inga Tidblad och Lars Hanson 1956.

De tio senaste stipendiaterna:

2016: Melinda Kinnaman

2015: Per Mattsson

2014: Thérèse Brunnander

2013: Pontus Gustafsson

2012: Kristina Törnqvist

2011: Johan Rabaeus

2010: Malin Ek

2009: Hans Klinga

2008: Anita Wall

2007: Rolf Skoglund