Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Moström fick ST-stipendiet

Deckarförfattaren Jonas Moström blev den 25:e mottagaren av ST:s och SCA Forests jubileumsstipendium. Det delades ut i samband med ST:s 175-årsfest på Södra berget i lördags.

Annons

– I Allsång på Skansen brukar man sjunga "Stockholm i mitt hjärta". Men för mig är det fortfarande Sundsvall i mitt hjärta. Eller, som min dotter brukar säga, Sundsvall i min hjärna. Varje dag finns jag ju här när jag funderar ut vem som ska dö. Fast det ska inte bli någon här i kväll, skojade stipendiaten i sitt tacktal.

Av de tio deckare han hittills skrivit utspelar sig nio i Sundsvall eller Medelpad. Hans deckarhjältar Johan Axberg och Erik Jensen är gamla vänner för många Sundsvallsbor, och miljöerna de rör sig i förstås välbekanta.

Jonas Moström var både glad och hedrad över priset. Förutom stipendiet, blommor och en check på 50 000 kronor fick han också själv en bok - en fotobok där ST samlat arkivbilder på honom alltsedan han först började synas i rampljuset.

– Jag hoppas jag inte dör i slutet, kommenterade han med glimten i ögat.

Juryns motivering: Jonas Moström får 2016 års jubileumsstipendium för att han gett Sundsvall och Medelpad en plats i den genre som, nationellt och internationellt, kommit att ses som den folkliga svenska samtidsromanen: deckaren.

Läs mer om stipendiaten: Snäll pristagare med ruggiga brott i bagaget