Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Wallerstedt – med rätt att flyga

Som spelare är han stark i luftrummet.
Nu vill Jonas Wallerstedt ta sig fram ännu högre upp i luften – som pilot.
– Det är härligt att flyga, säger Wallerstedt.

Det började när Jonas Wallerstedt gjorde sin sista säsong i IFK Göteborg 2008. Då började han läsa för att kunna ta ett privatcertifikat och när flyttlasset bar tillbaka till Sundsvall ett år senare fick han det i sin hand.

Den nu 36-årige anfallaren nöjde sig inte med det, utan har under de senaste åren haft som mål att bli pilot på heltid.

– Jag har tänkt fortsätta med det när man slutar med fotbollen så jag har tagit tag i det under de senaste åren. Och nu har jag fått alla papper så nu är det bara att ge sig ut på arbetsmarknaden, säger Wallerstedt.

Att intresset för flyg finns hos Wallerstedt är inte så konstigt.

– Jag är uppväxt i Linköping som är en riktig flygstad med alla militärflyg så jag har alltid varit lite intresserad av flyg, säger han.

Vad är det bästa med att flyga?

– Det är härligt att flyga. Alla som blir pilot brukar säga att det är en frihetskänsla, så det är en skön känsla.

Utbildningen till pilot har gjort att fotbollskarriären, som i nuläget har stannat i division III och IFK Timrå, blivit något lidande. I alla fall sett till antalet träningar och matcher han kunnat vara med på då han bara spelat i fyra av lagets matcher.

– Jag har inte spelat så mycket matcher då jag varit i Kalmar på slutet av flygutbildningen. Det har funkat bra, jag har faktiskt tränat med ett division II-lag där nere så det var perfekt, säger han.

Men målsinnet sitter fortfarande kvar hos anfallaren som gjort 18 mål i Allsvenskan för GIF Sundsvall. Sex mål på fyra matcher har det blivit vilket ger honom delad ledning i Timrås skytteliga tillsammans med Oscar Fors.

– Det har känts bra jämfört med förra året då jag i och för sig spelade mer mittfältare, säger han.

Proffskarriären varade i 18 år för Wallerstedt. En karriär som innehöll bland annat SM-guld med IFK Göteborg, tre a-landskamper och ett äventyr i Ryssland. Flytten till Ryssland och Torpedo-Metallurg (Moskva) gjorde Wallerstedt till förste svensk i den ryska högstaligan.

Rysslandsvistelsen blev bara fem månader lång efter kontraktsstrul.

– Det var inte en av mina största stunder men det var ändå en häftig upplevelse och man fick bra med erfarenhet även utanför planen. Det var en stor erfarenhet att vara med om även om jag inte lyckades jättebra på planen, säger han.

Vad var höjdpunkten i karriären?

– Första matchen i allsvenskan som 17-åring och givetvis SM-guldet med Göteborg.