Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönsson och Peterson sist i herrfinalen

Tre norrmän på pallen. Men två rutinerade svenskar i finalen. Och gladast av alla var nog Emil Jönsson, trots att han kom i mål sist som sexa.
– Faktiskt otroligt bra, jag har gjort om så extremt mycket i år, sade han efter öppningssprinten i minitouren i finska Ruka.

Framför fyran Andy Newell, USA, och svenskduon Teodor Peterson och Emil Jönsson var det rött längst fram när världscupen i längdskidor startade. Sondre Turvoll Fossli, Eirik Brandsdal och Petter Northug lade beslag på pallplatserna.

Peterson imponerade mest i kvarts-. och semifinal och Jönsson i kvarten.

Hans rusning uppför den långa backen påminde om kraften i fornstora dar.

Fast mycket är annorlunda sedan den tid då Jönsson tog tre världscuptitlar i sprint. Hans ömtåliga ljumskar med långvariga skador som följd har tvingat honom till radikala drag.

– Jag har gjort om så mycket i träningen. Och i åkningen. Nu använder jag mer baksidan av låren och musklerna i rumpan för att skjuta ifrån, i stället för insidan och ljumskarna.

Läs också: Svag herrtrupp kunde inte konkurrera i kvalet

Målet i Rukas sprint var att ta sig vidare från tidskvalet. Det tog inte slut förrän i finalen – och i kvartsfinalen kom rycket och kvittot på att han kan åka lika fort som då han var som allra bäst.

– Fan, det sitter ju kvar, tänkte jag. Det är bara den sista veckan som jag har vågat åka fort på skidor. Och så satt det där, sade Jönsson efter sitt konkurrentknäckande ryck i backen upp till stadion.

– Det kostade mycket kraft. Men jag ville ge det en chans. En sjätteplats i finalen är man inte nöjd med, men jag är genuint överraskad.

Teodor Peterson har också en tung tid bakom sig. Och trots att han dabbades av harpest i somras fick han en tidig smakstart på den här säsongen.

– Jag hoppades jag skulle orka vara med och spurta om det. Men i slutet av backen orkade jag inte riktigt. Det kändes ändå inte omöjligt att hänga på, sade han.

– Jämfört med förra helgen och förra säsongen var det ett bra kvitto. Nu känns det som jag är bra med.

Rutinerade Jönsson och Peterson var de enda av de nio svenskarna som gick vidare från tidsskvalet. Sensationen i Bruksvallarna, Karl-Johan Westberg, misslyckades helt i sin riktiga världscupdebut med blott 83:e tid.

– Jag fick inte fast skidorna riktigt, strulade lite sedan också och tappade någon sekund. Det har man absolut inte råd med, konstaterade Westberg. (TT)

Läs också: Nilsson tvåa i sprintpremiären

Skidguiden: Se alla resultat och TV-tider från världscuperna

Pengarusning i Kuusamo: Kalla kan ta hem storkovan