Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorden runt på 1 000 dagar

Det var ett tårfyllt farväl när Fredrika Ek vinkade hejdå till nära och kära.
Mamma, bror, släkt och massor med vänner hade tagit sig till Kulturmagasinet för att se startskottet på det stora äventyret.

– Jag ville inte bestämma något slutmål för då hade jag ett slut på min resa – så då kunde jag inte sätta något annat mål än jorden runt, säger äventyraren själv.

Fredrika ska på tre år passera fem kontinenter och avverka 4000 mil på en cykel – själv.

– Det känns overkligt, sista halvåret har jag tittat på almanackan och kryssat och räknat ner dagarna, nu är det bara några minuter kvar, säger en förväntansfull Fredrika Ek.

Fredrika driver en välgörenhetsinsamling till förmån för Actionaid. Fokus ligger på att ge utsatta flickor och kvinnor möjligheten till ett drägligt liv.

– Jag har turen att vara född i ett land där man kan förverkliga sina drömmar som kvinna och därför vill jag hjälpa andra som inte har fått den chansen. Och det kan inte finnas en bättre dag att starta sitt livs äventyr på än internationella kvinnodagen, säger Fredrika Ek några minuter före avfärd.

Vad ser du mest fram mot?

– Att komma i gång, superskönt att starta men det jag ser framför mig nu är när jag kommer in i Centralasien, häftig bergscykling och en annan kultur.

Det finns ett helt hem på cykeln som väger runt 45 kilo med all packning., tält, sovsäck och campingutrustning för att laga mat.

– Sadeln är inte inbruten så ont i rumpan kommer jag garanterat att få, säger Fredrika innan hon hoppar upp på cykeln och trampar iväg.

Läs också:

Fredrikas cykeltur tar tre år

Fredrika ska hoja runt hela jorden

Jorden runt på 1 000 dagar