Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jörgen Berglund vill förlänga skolåret

Skolresultaten är urusla i Medelpad enligt SKL:s färska undersökning.
Nu föreslår oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) att Sundsvalls kommun förlänger skolåret för att få fler undervisningstimmar.

Annons

I undersökningen som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nyligen publicerade fick grundskolorna i länets kommuner bottennoteringar när det gäller hur man placerade sig bland 290 kommuner.

Sundsvall kom på 281:a plats, Timrå på 286:e och Ånge på 194:e.

Nu föreslår oppositionsrådet Jörgen Berglund att som en del i ett försök att vända utvecklingen borde man helt enkelt utöka antalet undervisningstimmar i Sundsvalls kommun.

– Vi kanske ska öka undervisningstiden, eftersom det finns den möjligheten med tanke på att vi har flera lovdagar, säger Jörgen Berglund.

Exakt hur mycket extra undervisningstid som han skulle vilja lägga till har Berglund ännu inget konkret förslag på.

– Men vi pratar inte om någon månad utan kanske någon vecka på sin höjd. Det går bort ganska mycket undervisningstid och jag tycker det är rimligt att vi använder den undervisningstid som vi kan använda, säger Jörgen Berglund.

Hur tror du att det här skulle tas emot av skolelever och lärare i Sundsvall?

– Det är klart att eleverna blir av med några dagar av sitt sommarlov, men vi ska komma ihåg att skolans uppgift är att våra elever ska få de bästa förutsättningarna att kunna gå vidare. Det är vår skyldighet, säger Berglund.

Samtidigt tror han att en förlängning av skolåret inte ensamt kan åstadkomma en positiv förändring så att undervisningen blir bättre i kommunen.

Oppositionsrådet menar att det även juridiskt är det möjligt att genomföra en sån här förändring. Enligt grundskoleförordningen ska läsåret börja i augusti och sluta i juni och ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar.

Det finns med andra ord utrymme för att öka antalet skoldagar men det kommer i sin tur ge ökade kostnader, bland annat på grund av skolmat och skolskjutsar.

– Men för att höja kunskapsnivån så handlar det ändå inte om bara en åtgärd. Det kommer att krävs fler åtgärder, säger Jörgen Berglund.

Som ett annat konkret exempel tar Berglund upp central rättning av de centrala proven. Genom att skolorna slipper rätta de nationella proven så hoppas man kunna frigöra undervisningstimmar.

Central rättning av de nationella proven genomförs redan på försök i Örebro kommun, som leds av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Läs även: Lärarnas Riksförbund: "Det här är hur dumt som helst"