Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Journalistprofilen Stig Ehnebom död

Journalistprofilen Stig Ehnebom, Kvissleby, har gått ur tiden. Han avled efter en längre tids sjukdom tidigt på onsdagsmorgonen den 29 februari, 75 år gammal.
Stig Ehnebom var född i Torsåker men under uppväxtåren bodde han i både Sundsvall och Ljusdal.

Han visade tidigt prov på en kreativitet och äventyrslust. Under studieåren i Ljusdal åkte han i väg till Österrike tillsammans med några andra ungdomar för att delta i vägbyggen.

17 år gammal knallade han upp på Ljusdals-Posten där han först fick jobb som sportskribent. Han utvecklade sitt skrivande mycket snabbt och hans reportage hade en lite romantisk stil som blev mycket uppskattat hos läsarna. 1959 värvades han till Hudiksvalls Tidning där han efter en tid blev nattredaktör.

Under hela sitt aktiva journalistliv har Stig Ehnebom haft många egna påtagna sidoprojekt. Under åren på Ljusdals-Posten tillverkade han egna presskort för att sticka till Monaco och bevaka Grace Kellys bröllop i mitten av 1950-talet. Han lär också har promenerat från Sundsvall till Trondheim iklädd pilgrimsdräkt bärande på sina filmkameror. Dessutom åkte han häst och vagn till Stockholm i sällskap med bland andra sångerskan Anna Öst.

Hans lite uppkäftiga stil gjorde att han värvades till Ekot i Stockholm 1962, av den legendariska ekochefen Per Persson.

Stig Ehnebom trivdes dock aldrig särskilt bra i huvudstaden utan flyttade norröver till Sundsvall och fick arbete på Sveriges Radio. Ett par år senare blev han tv-producent där och producerade en mängd dokumentärer och filmer, såsom Bandyfeber och Länsman som kom bort.

I Café Sundsvall var han Gunnar Arvidssons närmast man, och som huvudreporter med 16 inslag, berättade han återkommande om botanisten Rolf Lidberg i programmet. Stig Ehnebom har även gjort en mängd kaféprogram från Kramsta tillsammans med Lill-Babs, som han för övrigt var först ut med att recensera i början av hennes karriär.

För drygt 15 år sedan drabbades han av Parkinsons sjukdom. Vid ett tillfälle efter sjukdomens utbrott fastnade han i en poliskontroll för misstänkt rattfylleri på grund av sina symptom. Som den öppenhjärtlige och rättframme person han alltid varit, gick han ut i ett mittuppslag i Hudiksvalls Tidning och berättade om sjukdomen.

Och sjukdomen till trots fortsatte Stig Ehnebom att skriva slagfärdiga kåserier under många år. Den sista texten, ett kåseri, förärades Lill-Babs när hon fyllde 70 år.

Den sista tiden hade han svårt att kommunicera då sjukdomen påverkat hans tal och förmåga att skriva. Han var noga med att hålla sig á jour med vad som hände i världen och han besökte vid flera tillfällen morgonmötena på HT:s redaktion.

Han avled i sitt hem på äldreboendet Skottsundsbacken i Kvissleby. Närmast anhöriga är sönerna Pelle och Lars samt barnbarn.