Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilar som lever för naturen, jakt och hundar

Han har bytt jobb och hemorter många gånger men något har alltid varit bestående – hans kärlek till skogen.
Nu fyller Kjell Mikaelsson Perjus 60 år.
– När jag tänker på livet känns det som att det gått otroligt fort, säger jubilaren.

Annons

Som femåring fick Kjell följa med sin pappa till Sidsjön för att fiska och där och då var starten för hans starka band till naturen. Efter det har intresset bara blivit starkare. Som nybliven 18-åring emigrerade Kjell till Canada med syfte att få jobba med skog.

– Jag såg en annons i Sundsvalls tidning när jag var 17 och ett halvt år gammal om detta jobb. Jag bestämde mig direkt att jag ville dit.

Eftersom han inte var myndig fick han dock vänta då hans pappa inte skrev på de papper som behövdes för att utföra resan. Men samma dag som Kjell blev myndig skickade han in papprena och resan skulle äntligen bli verklighet.

– Jag hade tänkt mig att jag skulle stanna kvar i Canada men som tonåring hade jag väl lite för mycket förväntningar och jag var hemma igen efter ett halvår.

Resan ser han dock inte som ett misstag, utan som det äventyr som kanske är det viktigaste han gjort. När han kom hem till Sverige igen var han förändrad och mentalt starkare. Efter Canadaresan provade han att flytta runt i Sverige för olika jobb, och hamnade i Örebrotrakterna där han stannade för kärleken. Snart därefter blev han som 21-åring för första gången pappa.

– Jag hade alltid sett mig själv som en ung pappa eftersom min pappa var rätt gammal när han fick mig. Jag ville inte ha ett så stort gap mellan mig och mina barn, och så det blev det.

Nu är alla hans tre barn vuxna och den stundande 60-åringen jobbar som ekonom i Sundsvall. Flytten tillbaka till hemstaden var efter skilsmässan med barnens mor.

– I och med skilsmässan började jag rannsaka mig själv för att se vad jag ville med mitt liv, säger han och fortsätter:

– Då drog rötter i mig och jag bestämde mig för att flytta tillbaka för att läsa ekonomi på vuxenutbildning.

Att bo 50 mil ifrån sina barn har inte alltid varit lätt.

– I början tänkte man mycket på hur jobbigt det måste vara för barnen, nu när de är vuxna och har egna familjer är det nog mer jobbigt för mig. Det är tur att det finns telefoner och sociala medier för att hålla kontakt.

Under Kjells liv är det mycket som hunnits med, allt från hemorter till yrken. Men något som alltid varit bestående är den där fascinationen och kärleken till naturen som väcktes där som 5-åring vid Sidsjön. I dag yttrar det sig genom att varje stund i fritiden spenderar Kjell gärna i skogsmiljöer, men också genom de två största intressena: Jakt och hunduppfödning.

– Det är häftigt att få jobba med hundar, det är ett otroligt roligt att ha uppfödning och få följa hur hundarna utvecklas genom valpköparnas rapporter.

– Sociala medier är toppen där också för att valpköparna kan skicka bilder och återkoppla hur hundarna mår. Det är högst tillfredsställande att veta att hunden mår bra och att köparen är nöjd med sin nya familjemedlem.

Hur känns det att fylla 60 år?

– Klyschigt nog känns det bara som en siffra, men jag ser det som ett bra tillfälle att få träffa släkt och vänner, säger han och fortsätter:

– Det känns både som att livet gått oerhört fort samt långsamt. Jag har hunnit med så många fina minnen men å andra sidan kan jag ju inte se 60 år framåt.