Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilaren Tommy: "Det är en härlig känsla att sakta glida runt med bra musik"

Med skinnvästen på, och med Elvis i högtalarna hittar man ofta raggaren från Nacksta bakom ratten. Nu blir han 60 år och vill fortsätta putsa på bilen.

Annons

Sedan tidig ålder har Tommy Karlsson, från Sundsvall haft en kärlek till amerikanska bilar. Modellerna, formerna och det lugna tempot, tilltalar den sociala och pratglade 60-åringen. Själv har han en grön Buick Electra från -65, som han gärna spenderar sommardagarna i.

– Jag har alltid gillat 50- och 60-tal, med bilar, Elvis och rock'n roll. När jag var liten var svågern raggare, och man fick åka med och så. Sedan hade brorsan raggarbil när man växte upp och man tyckte väl att det var häftigt, säger han.

Bilintresset växte fram redan när han som ung åkte moped med kompisarna i Sundsvall. Sedan ett år är han nu medlem och engagerad i Sundsvall Cruisers, en förening där amerikanska bilar och rockmusik står i centrum.

– Man träffar mycket folk. Det är tävlingar, danser och fester. Det är härligt att träffa likasinnade med samma intressen, säger han.

Sommaren med varma dagar och långa kvällar ligger honom varmt om hjärtat. Vintern tycker han mest är som en startsträcka inför vad som komma skall med bilträffar och veteranmarknader.

Själv har han varit på flera träffar, bland annat på Classic Car Week i Rättvik som är en av Sveriges största.

– Det är härligt att komma där med bilen, och träffa nya människor som gillar samma saker, säger han.

I väntan på sommaren lyssnar han annars gärna på musik och läser om bilar hemma i lägenheten i Nacksta. Amerikanaren tar han fram i mitten på april varje år, men den står inte orörd på vintrarna.

– Jag startar upp den en gång i månaden för att motionera grejerna. Det måste vara en skada. Något fel måste man ju ha, säger han och skrattar.

Tidigare har Tommy arbetat på Vin och Sprit i Sundsvall i omkring 30 år, och när verksamheten lades ner arbetade han senare som vaktmästare. Just nu söker han jobb, och passar på att ha god kontakt med sina två vuxna söner.

– Vi åker gärna i väg och badar och fiskar på somrarna. Det är härligt att komma ut och det finns många fina platser omkring Sundsvall, säger han.

Just att komma ut och träffa folk tycker Tommy är viktigt, och genom just bilintresset umgås han med de flesta vännerna.

– Man kan inte bara sitta hemma. Det räcker med att åka ut och cruisa på stan en lördagskväll så träffar man alltid på någon man känner. Man åker bara där, och sträcker upp näven när man möter någon. Det är en gemenskap.

Bara för att han nu blir äldre tror han inte att intresset kommer avta.

– Jag tror inte att jag skulle kunna gå vidare från det här livet, jag är liksom fast. Det är en härlig känsla att dra på sig skinnvästen och åka runt och glida med härlig musik, säger han.