Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilerande Pallas – ett 60-årigt konditori där tiden stått stilla: "Många har haft sin första date här"

Konditoriet Pallas öppnades för 60 år sedan.
Men när besökarna går in genom entrén är det som om tiden har stått stilla.

På 1950-talet var det liv och rörelse i kvarteret Apollo på Strandgatan i Sundsvall. Granne med det lilla kaféet låg det moderna modehuset Alf Westin för damer. Efter shopping var det populärt att slå sig ned för en kopp kaffe på det klassiska Pallas. Favoritbakverket var då som nu en "La Strada", en chokladdoppad bakelse med grädde och vaniljkräm på en mandelbotten.

– La Strada hittar ni bara hos oss. Det var bagare Kaj Mårtensén som började baka den här, säger Dida Lafta som nu äger konditoriet.

Hon köpte Pallas för drygt åtta år sedan av Magdalena Nilsson som då hade drivit stället i sex år.

Dida Lafta kom till Sundvall för 25 år sedan från Bulgarien, där hade hon ett bra jobb på bank, var gravid och hade inga tankar på att flytta till Sverige. Men hennes man, som kom från Irak, fick inget uppehållstillstånd i Bulgarien. Det var han som först flyttade till Sundsvall och när den lilla sonen var 10 månader flyttade också Dida hit. Hon började läsa svenska på SFI och fick sedan jobb på Alnö hembageri, där lärde hon sig yrket.

Läs också: Stenstans fik bland Sveriges bästa

– Att vara ägare för ett konditori är något helt annat, det är en livsstil med hårt slit, men jag trivs och vaknar lycklig varje morgon, säger Dida.

Den 53-åriga kaféägaren hoppas kunna driva Pallas till hon går i pension.

– Jag mår så bra här med alla kunder som pratar om gamla minnen. Många par har haft sin första date här, först gick man på bio och sedan kom man hit för en dricka en läsk eller en kopp kaffe. Här fanns en av de första tv-apparaterna i stan och det var ju spännande, för det fanns inte i var mans hem på den tiden. En kund som brukar komma hit och handla har berättat att hennes man friade här på Pallas.

Läs också: Sundsvallsbon Daniel Sandström bäst av 32 000 franchisetagare i Sverige

Det är inte bara kafébesökarna som har fascinerats av retrofikets grön-röda inredning med de galonklädda stolarna och sofforna. Dida fick ett telefonsamtal från Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby som undrade var hon köpt möblerna och inredningen.

– De blev förvånade när jag sa att det var originalinredningen från 1950-talet och sedan blev de besvikna när jag inte ville sälja den.