Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileum med röster från Stockholmsoperan

När Nordiska Kammarorkestern 25-årsjubilerar på lördag blir det med förnämlig uppvaktning.
Fem solister från Kungliga Operan ansluter tack vare Schymbergstiftelsen.
Också söndagens Nallekonsert går i jubiléets tecken.

Annons

Först firade man med "Lille prinsen" ihop med Norrdans som fyller 20. Sedan kom förre chefdirigenten Christopher Warren-Green på återbesök.

På lördag kulminerar orkesterns 25-årsfirande med gästerna Hillevi Martinpelto, Marianne Hellgren Staykov, Marianne Eklöv, Jonas Degerfeldt och Fredrik Zetterström från Stockholmsoperan som solister och Kjell Lönnå som programvärd.

Sundsvall har även tidigare fått besök från operan tack vare Marianne Hellgren Staykov, som startade traditionen att tacka för Schymbergstipendiet genom att ge en konsert i stiftarens hemstad. Hjördis Schymberg var något av en anmoder och förebild för en hel generation operasångare.

– Schymbergstipendiet betyder något särskilt i operavärlden. Ett annat exempel är att vi i somras hade Ann-Sofie von Otter här som ledare för den årliga masterclassen. Hon är en världsartist som är uppbokad ett par år i förväg, men hon kom ändå, säger Schymbergstiftelsens ordförande Kristian Areskog.

Programmet på lördag blir förstås operapärlor; först från Mozarts värld, sedan från Puccinis, Verdis och Strauss. Dirigerar gör Anna-Maria Helsing, som nyss också dirigerat på Stockholmsoperan.

Festen färgar också av sig på den traditionella Nallekonserten på söndag. I år blir även den något extra med hela orkestern på podiet, operasångerskan Anna Hanning som solist och 120 körsångare från Sundsvalls Kulturskola. Nallekonserten hålls i år i Tonhallen och samlar som alltid in överblivna gosedjur som något barn i ett annat, fattigare land i världen kan få glädje och tröst av. Där sjungs och spelas julsånger, filmmusik och även lite opera.

Även om Nordiska Kammarorkestern aldrig hann ha Hjördis Schymberg som solist har man ett gemensamt förflutet. På 90-talet drev orkestern i några år en Schymbergtävling för unga solister, där ett par av segrarna hette Fredrik Burstedt och Ann-Louce Lögdlund, båda i dag etablerade musiker på riksplanet.

När Hjördis Schymberg fyllde 90 gavs en galakonsert med henne själv närvarande och Kjell Lönnå som programvärd. Inför hennes 100-årsdag 2009 planerades något liknande, men ett halvår innan avled hon. Konserten genomfördes ändå till hennes minne med de gamla kollegerna Erik Saedén och Margareta Hallin bland solisterna. Nu planerar stiftelsen och orkestern fler samarbeten.

– Det blir en fin koppling som kan schvung åt Sundsvalls kulturliv, säger Kristian Areskog.