Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juck, faderskärlek och heavy metal-musikal på teaterscener i vår

Skräck, Juck och Klara Fina ryms på Riksteaterns scener i vår. Tidigare medlemmar i The Ark har skrivit låtarna till den nya heavy metal-musikalen ”Ont blod” och Lucas Svensson har dramatiserat ”Kejsaren av Portugallien”.

Rollen som den älskade dottern, Klara Fina, spelas av Lovisa Onnermark. Om det i Selma Lagerlöfs roman framför allt är den fattige faderns, Jan i Skrålyckas, enorma kärlek till sitt enda barn som står i centrum, gör Lucas Svensson även samhällsstrukturerna synliga.

- Jag tänker på vad strukturerna gör med individen. Klara Fina är en ung kvinna från en fattig familj. Hon har inget annat kapital än sin kropp och sin sexualitet, säger Lovisa Onnermark och fortsätter.

- Och pappans fantasier om att hans dotter blivit kejsarinna av Portugallien är en dröm om att hans lilla fattigunge ska kunna slita sig loss och nå toppen.

Klara Finas flytt till Stockholm slutar med att hon prostituerar sig. Medan Selma Lagerlöfs roman i första hand skildrar Jan i Skrålyckas tilltagande depression och galenskap hemma i Värmland har Lucas Svensson skrivit in egna scener om Klara Finas tillvaro i storstaden. Dessutom är Ann-Sofie Lund, känd under artistnamnet Min stora sorg, i färd med att komponera ny musik till föreställningen.

Riksteatern har också kontrakterat den uppmärksammade dansgruppen Juck som turnerar med rapartisten Cleo. På vårrepertoaren finns även den helt nyskrivna körföreställningen "Sång från välfärden" _ Sara Parkmans och Hampus Noréns bidrag till valdebatten. Lennart Jähkel och övriga skådespelare sjunger tillsammans med en lokal kör på varje spelplats.

Heavy metal som musikgenre har en lång tradition av att flirta med gotik

I mars blir det urpremiär för något så ovanligt som en heavy metal-musikal som riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Jens Andersson och Mikael Jepson, kända från The Ark, har skrivit musiken, och en av det nu nedlagda bandets första trummisar, Martin Rosengardten, regisserar.

”Ont blod” handlar om Alexia och hennes heavy metal-band men också om vampyrer,

- Heavy metal som musikgenre har en lång tradition av att flirta med gotik och skräckromans, säger manusförfattaren Rasmus Lindberg som tycker att kombinationen är given.

Erika Josefsson/TT

Fakta: Riksteatern i urval

”Fatta!” med Cleo och Juck, premiär 19 januari i Umeå.

”De redan frälsta”. I sin nya föreställning vänder Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén blickarna mot valåret. Urpremiär 17 januari i Stockholm.

”Rickard Söderberg är Gaytenor”. Richard Söderberg turnerar med en egen scenshow. Premiär 25 januari i Tumba.

”Häxor - När drevet går” av Therese Söderberg. En berättelse om trolldomsprocessen under 1600-talet då flera hundra kvinnor brändes på bål. Ett samarbete med Teater Västernorrland. Premiär 20 januari i Surahammar.

”Kejsaren av Portugallien”. Ny dramatisering av Lucas Svensson i regi av Carl Johan Karlsson. Premiär 25 februari i Hallunda, Stockholm.

”Sång till välfärden”. Nyskriven musikal av Sara Parkman och Hampus Norén. Urpremiär 5 mars i Sollefteå.

”Slutet för Rut”. Nyskriven pjäs av Jesper Weithz om 112-årig Rut vars skog legat i träda i 40 år och som hennes barnbarn ivrigt vänta på att få ärva. Urpremiär 6 mars i Nyköping.

”Ont blod. En havy metal-musikal” av Rasmus Lindberg och med musik av Jens Andersson och Mikael Jepson. Urpremiär 5 mars i Sölvesborg.