Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jul och ledighet – då finns det tid att samlas kring spelborden

Gillar du att spela spel med dina barn, hela familjen eller när du träffar dina vuxna kompisar?
Då ska du titta närmare på vår sajt.

Annons

För många är julen en tid för skön samvaro med släkt och vänner.

Det är också dagar av ledighet då man har tid att sitta ner och umgås, kanske genom att spela ett sällskapsspel.

Klassiker och favoriter finns det gott om.

En del gillar enkla spel som "Fia med knuff", "Rävspelet" eller "Kinaschack". Andra föredrar spel som håller på ett tag, som "Monopol", "Nya Finans" eller "Tjuv och polis".

Men det finns också mycket nytt och roligt i spelväg att prova.

Vi har spelat oss igenom årets skörd av nya sällskapsspel och kan tipsa om vilka som är roligast och bäst – och vilka du kan hoppa över utan någon större förlust.

Bland de nya spel som fått mest beröm i år är vuxenspelet "Hint".

Ett spel för fyra personer eller fler, indelade i två lag. Det gäller för lagen att nynna, göra charader, rita eller prata fritt för att ge sina medspelare en hint om vilka ord man är ute efter.

– Det här är ett klassiskt trivselspel som får alla att skratta. Det kan nog vara ett alternativ för att locka de äldre barnen från mobiler och surfplattor, säger Tommy Ehlin.

Elina Sneen gillar också spelet. Hon spelar gärna olika sällskapsspel.

– Särskilt när familjen samlas kring jul. Pictionary är ett favoritspel hemma hos oss, men även Yatzy och kortspel går hem, säger hon.

Tillsammans med två andra vuxenspel, "Trexo" och "Rotten apples", nominerades "Hint" i år till utmärkelsen Guldtärningen i klassen för vuxenspel i tävlingen om Årets spel.

Tävlingen har funnits sedan 1984 och arrangeras av branschorganisationen Lek- och Babybranschen (tidigare Sveriges Leksakshandlares Riksförbund) som årligen utsett de bästa spelen i klasserna familjespel och barnspel.

Sedan 2003 finns även en speciell klass för vuxenspel.

Bland vinnarna av Guldtärningen genom åren finns en rad klassiker som står sig väl än i dag.

"Trivial Pursuit" vann klassen för familjespel 1985, "Rappakalja" tog hem samma klass fem år senare och "Ubongo" premierades 2009.

Bland barnspelen märks "Bamses honungsjakt", bästa barnspel premiäråret 1984, och "Skattkammarön" som fick priset fyra år senare.

I år tog spelet "Klask" hem Guldtärningen i klassen familjespel, medan "Vampyrjakten" utsågs till bästa spel i barnspelsklassen. Guldtärningen i vuxenklassen för 2015 gick till spelet "Trexo".

Vilket blir ditt favoritspel i år? Bara att sätta i gång och spela.

Mycket nöje!