Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julen – en klimatfiende

"Var först med det senaste! Byt mobil så ofta du önskar!" Så vräker sig ett aktuellt reklambudskap mot oss. Som all reklam ska den få oss att inse, att nu är det dags att köpa nytt, köpa mer, så vi har det bästa, det senaste att glänsa med inför mindre lyckligt lottade personer, som inte fattat galoppen med att vara trendiga. Kanske till och med av en så trist orsak som att de inte har råd. Men då finns å andra sidan den fantastiska möjligheten att skuldsätta sig, och de dyraste lånen och avbetalningarna blir de fattigas lott.

Shopoholicen kan verkligen känna sig som den mest uppskattade mänskliga varelsen i dessa tider. Vi beräknas vräka ut över 70 miljarder i Sverige, bara i julhandeln. Då är det inte tal om att snacka återhållsamhet eller klimathänsyn.

Den som bidrar till att rädda marknaden är den som handlar på sig maximalt med varor, oftast onödiga, mer av samma man redan har – eller helt enkelt det senaste – är också densamma som bidrar till att klotet kollapsar desto fortare. Ju mer vi gör av med av prylar, kläder och bygger gallerior för ännu mer konsumtionshysteri, desto mer bidrar vi till miljöförstöring och klimatförsämring.

Det är dags att fundera över hur hela det nuvarande ekonomiska systemet bidrar till att förvrida vår livsstil och gör oss till konsumtionsslavar i stället för medmänniskor. Det inpräntas i oss att det viktiga är hur vi ser ut, vad vi har för kläder, bilar och prylar att omge oss med. Yta istället för innehåll.

I storstädernas utkanter i fattiga länder omgärdas de enorma sopbergen av kåkstäder, där miljoner människor finner sin utkomst av avfallet, inklusive mat. Ett ovärdigt, farligt och eländigt liv för de människor som tvingas till sophögarna för sin överlevnad. Konsumtionssamhällets och kapitalismens människofientliga baksida.

För vår del håller vi det inte för otroligt att en revolt mot den rovgiriga och klimatförstörande kapitalismen kan komma från de mest förtryckta i utvecklingsländerna, de som är utsatta för de största miljöhoten.

Det är absurt när man betänker vilka enorma miljöproblem som avhandlats på klimatmötet i Paris, av ledare för länder där ett ytterst fåtal kan tänka sig att ens närma sig grundorsaken till de allvarliga klimatförändringarna – det kapitalistiska produktionssystemet.

Tomten kommer snart. I säcken har han ett löfte från världens ledare om att vi ska fixa tvåprocentsmålet, minst. Utan att ändra från en produktion byggd på ständigt ökade vinster till en planerad produktion baserad på människors behov?

Eva Rudström

Christina Thor

Peter Tjernberg

Peter Åhman

Styrelsen för Kommunistiska Partiet i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel